Мариана Георгиева Снимка: архив, Булфото

„Това е безсрамен политически цинизъм в режим на опозиционност, безсрамен гербаджийски тоталитаризъм по отношение на визията за инвестиция на държавния лев, това даже не е популизъм, това е авторитаризъм, това е сегрегация на българските граждани по териториален признак”. Така министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева отговори на критиките на ГЕРБ за разпределението на средствата за изграждането на спортни съоръжения.

Според опозицията проектите са насочвани към общини, където кметовете са от ДПС.

21 общини с кметове от ГЕРБ ще получат пари по тази програма, сред които са  Бургас, Варна, Смолян, Дупница, Велико Търново, Севлиево. Това са близо 32 милиона лева, което е 43% от общата сума. В същото време само 21 на сто от общините са на ДПС, защити се Георгиева.

Още по темата
„Освен това в Министерството на спорта има още много, дали са 30, 40, 50 или прочие, постъпили проекти от малки населени места все в общини на ДПС, които не са включени в тази програма, т. е. няма партизиране на държавния ресурс, има принципни съображения за реализиране на политики”, отсече тя.

Програмата се ръководи от два основни принципа - единият е европейската политика за заличаване на различията между регионите, а вторият е анализ на инвестиционната програма по време на управлението на ГЕРБ.

„Спортната инфраструктура в частта за масов спорт беше обявена като приоритет от мен, като станах министър, и заради това се наложи да се направи такъв анализ. Оттук нататък е ясно как са определени малките населени места, които ще получат по 60-70 хиляди лева, някои по 80 хиляди зависи от размера на терена”, разясни Георгиева.

Според нея след като време на управлението на ГЕРБ е имало нулеви инвестиции за спортни съоръжения в общини с кметове от ДПС, сега е напълно нормално и те да бъдат включени в програмата.

„Аз нямам компетентност да дефинирам определено населено място с малочисленост на населението като категория „обезлюдяващо”, аз обаче имам претенция за политика на равен достъп”, отговори тя на въпроса дали и села, в които вече почти няма хора, получават средства по програмата.

Бившият спортен министър в кабинета "Борисов" Свилен Нейков увери, че при ГЕРБ ведомството е спазвало политиката да работи с федерациите и въз основа на заявени от тях "необходимости" е отпускало съответните суми по приоритети.

Пари били вложени, например, в дострояване на стадиони - Правец, Русе, Стара Загора, тенис-комплекс в Борисовата градина. Около милион, милион и двеста хиляди лева за близо четири години са вложени в такива съоръжения, обобщи бившият спортният министър. За Белмекен са дадени над 3,5 млв. лв., над 2 млн. лв. за Дианабад, изреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase