Снимка: архив Булфото
fallback

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че на него не са му докладвали българското въздушно пространство да е било нарушавано.

„Другото са хипотези”, коментира той, след като във вторник президентът Росен Плевнелиев заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

Oще по темата
„Българското правителство има изключително балансирана позиция по отношение на кризата в Украйна и в частност отношенията Украйна - Русия. Ние бихме искали и се надяваме да не се стигне до трети кръг широкомащабни санкции срещу Русия поради негативния ефект, който ще имат, и по-специално в източната част на континента”, коментира още премиерът. Той настоя, че във всичките си действия правителството се ръководи от българските интереси. „Моята позиция е ясна от самото начало и винаги съм бил за дипломатическо решаване на кризата”, добави Орешарски.

Премиерът призна, че има евросредства под риск за земеделието, но се работи в посока да се избегне евентуалното спиране на финансирането.

Все още не е ясно кога НСО ще има нов шеф, след като ген. Тодор Коджейков подаде оставка, която мотивира с лични причини. „Консултираме се с президента Росен Плевнелиев, кандидатурата трябва да е приемлива и за двете страни”, обясни Орешарски и добави, че правителството избира шеф на службата, но президентът го назначава и ако една от двете страни не е съгласна, НСО няма да има началник.

Премиерът заяви още, че с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която беше на посещение у нас, не е обсъждан въпросът за дислоциране у нас на американски бойни части заради кризата в Украйна.

Заради липсата на информация около посещението на Нюланд лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска подробности за посещението от Орешарски. Националистът припомни и интервю на военния министър от понеделник, в което той обяви, че у нас може да бъдат предислоцирани американски бойни части. „Всичко това са опасни игри на САЩ, ние трябва да сме против. Обявихте ли пред Нюланд, че България ще е срещу всякакви опасни военни авантюри на Америка у нас?”, попита Сидеров.

„По време на срещата не сме обсъждали военни аспекти на кризата в Украйна”, каза Орешарски. Той обясни, че са дебатирани само дипломатически въпроси около ситуацията там. Премиерът е обяснил на американската дипломатка и какви биха били последствията за България от евентуално налагане на санкции срещу Русия. По думите на Орешарски Нюланд се отнесла с разбиране към позицията ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

евлоги

преди 10 години

новината на деня-наш *** ще отива доброволец да плаши с прашка Путин.но първо ще измие чиниите у дома ще изпере ,изглади и тръгва.дупе да му е яко на Путин ако командоса от българските спецчасти *** го уцели.

55

Анонимен

преди 10 години

искаме предсрочни общи избори

54

пенислав

преди 10 години

Полуидиота назначен за президент на България уверено води страната ни към конфликт с Русия и поредната национална катастрофа.

fallback