Антон Кутев Снимка: архив, Булфото
fallback

Ако президентът продължава с грешните ходове, с нарушаването на Конституцията и демонстрирането на нестабилност в президентската институция, БСП ще поиска импийчмънт. Това обяви в “Животът и други неща” по БНТ депутатът от ПГ на БСП Антон Кутев.

Той бе категоричен, че с действията си Росен Плевнелиев нарушава реда в държавата и показа, че не е независим.

“Не мисля, че президентът е толкова страшен човек, по-скоро той е вреден в момента и той е вреден с това, което не прави, или по-скоро с грешните ходове, цяла поредица от грешни ходове и недонаправени неща.Добър президент в момента ни е необходим, а за съжаление, той прави грешка след грешка, с което сам пред себе си, не само пред нас и пред гражданите, и пред десните хора включително започва да изглежда все по-несъстоятелен, което затруднява и тази функция", смята Кутев.

Oще по темата

Що се отнася до спора за местата в ЦИК на петте души, назначени от БСП, двама или трима – в зависимост как ги броиш – са всъщност от гражданската квота, допълни той.

Кутев обвини Плевнелиев, че решенията му за ЦИК са чисто незаконни и според него дискусията за мястото на заместник-председателя в Народното събрание е била нарушена. Депутатът от БСП посочи, че още по време на почивката между споровете за броя на членовете на отделните партии в Народното събрание е дошло решението, че Плевнелиев вече е издал указ.

“Което означава, че преди да сме решили бройката, президентът вече решава спора, за който спори Народното събрание, в една парламентарна република. Ето ти го едно типично нарушение на Конституцията, защото в парламентарната република, докато имаш нерешен въпрос в парламента, в момента, в който той се обсъжда в парламента, президентът излиза с решение на казуса в полза на ГЕРБ – на едната от двете страни, от която той е избран", смята Кутев.

"Това показва, че в никакъв случай не е независим президент, второ, показва, че той просто нарушава реда в държавата. Естествено беше да не изберем заместник-председател от ГЕРБ, защото това беше естествена ответна реакция след действията на президента”, обясни той.

Кутев е категоричен, че ако продължи по същия начин Плевнелиев, БСП ще мине към вариант да поиска предсрочни президентски избори, но засега това не е обсъждано.

Кутев се съгласи с твърдението, че кафето в Кърджали между Лютви Местан и Бойко Борисов е знак, но не смята, че този знак сега води до промяна в конфигурацията в държавата.

"Явно там започва някаква връзка. Според мен важният въпрос е кога г-н Местан ще реш да консумира връзката", изтъкна Кутев.

За социалиста това по-скоро е като предупреждение или като ответна реакция след гласуването за майчиния език в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 10 години

А при грешка след грешка на правителството какво следва ?!

86

Анонимен

преди 10 години

Наставя ми живота тоя човек, как ежедневно .бава тройната коалиция! Сидероглу, какво ли не опита да го махне! Росен го подминава, като пътен знак! Велик!

85

Анонимен

преди 10 години

КУТЕВЧЕ ТИ САМ НАРЕЧЕ ПАРТИЯТА СИ СПИНОЗНА В МОМЕНТ НА АЛКОХОЛНО ОПИЯНЕНИЕ. ОЧИЛАТА ТИ НЕ МОГАТ ДА СКРИЯТ ПИЯНСКИТЕ ТИ ТОРБИЧКИ. ЯВНО ПЛЕВНЕЛИЕВ МНОГО ВИ ПРЕЧИ НА ВАС И НА ТУРСКАТА *** ВОЛЕН СИДЕРОВ *** ТАКИВА.

fallback