Меглена Кунева. Архив: Булфото
fallback

Реформаторският блок (РБ) настоява за професионална ЦИК, която експертно и правилно, а не партийно, да проведе изборите. Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева пред "Фокус“. По думите й не може кампанията за Европарламента да се свежда до въпроса за постове, а не за основния въпрос -  какво става със списъците и с „мъртвите души“ в тях. За това никой от парламентарните партии не говори, подчерта Кунева.

Според нея управляващите в лицето на БСП, ДПС и „Атака“ промениха Избирателния кодекс на ГЕРБ. Сега се появи друга конфигурация – на ДПС с ГЕРБ.

"Не можаха ли да кажат публично, пред хората, кой от какво е недоволен, кой за какво се бори и да не се стига до този бай-пас, до това странично завъртане", попита  Кунева.

Първата крачка, която трябва да направим всички политически партии и политици, е да си помислим как изглеждат нещата отстрани за българския гражданин, смята тя. Кунева каза, че политиците се карат за места в ЦИК и влизат в конфликти за административни позиции. "Това е точно обратното, към което се стремим - обединена Европа", подчерта тя.

Българските партии не могат да се разберат как точно ще бъде конструирана ЦИК, което несъмнено се отразява и на доверието в изборите, допълни водачът на евролистата на Реформаторския блок.

По думите й чрез борбата за постове се измерва влиянието на всяка партия и в тая борба ГЕРБ са доказали, че имат съществено влияние. Този факт обаче ни връща към въпроса защо няма коалиционно споразумение между БСП и ДПС. В бързането, в желанието да се направи коалиция на всяка цена, която да доведе партиите до властта, се забравиха интересите на страната. Интересите на страната са да има стабилност и да се знае кой за какво отговаря и кой за какво се уговаря, посочи Меглена Кунева. 

Според нея е възможно да има договорка на ГЕРБ и ДПС. По думите й европейските избори ще се превърнат в мерене на силите за властта, но Кунева предупреди, че с такава репутация в Европейския парламент България няма да има тежест.

Тя заяви, че е готова да води дебати по съществените европейски теми с българските политици, за да се види кое е най-важно за България.

"Вместо това се броят членове на ЦИК. Смятам, че точно тук е мястото на Реформаторския блок, който възпитава държавници. Лидерите и членовете на РБ са вече друго поколение, което е израснало в демократична България, посочи още Кунева.

Според нея Европа е много силен лост за промяна в България. За Реформаторите тези избори ще бъдат първите и аз се надявам да имаме достатъчен кредит на доверие, за да могат хората да разберат, че ние сме сериозни европейци и българи, които владеят новите инструменти на българския патриотизъм, каза Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 години

Пръмова дали си вярва наистина, че някой ще гласува за нея?

16

по полека

преди 10 години

Тия пък искали нещо си ! Някой брои ли ги за живи ? Маргинали , които даже и за патерица не стават . Облизват се около парламента като котараци покрай кебапчийница.

15

macintosh

преди 10 години

Кунева я направиха реформатор докъде ли не стигат корупцията и политическото безумие. Нима забравиха че заради нея плащаме скъп ток???

fallback