Йордан Цонев. Снимка, Архив: Булфото
fallback

Пиенето на кафе е положителен факт, но ДПС няма да прави коалиция с ГЕРБ. Това обясни пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод срещата между лидера на ДПС Лютви Местан и на ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджали.

След срещата миналата събота ДПС преотстъпи спорното място в ЦИК на ГЕРБ и подкрепи кандидатурата на опозицията  за зам.-председателското място в ЦИК. ГЕРБ от своя страна внесе предложение за увеличаване на състава на ЦИК, така че ДПС да могат да си възстановят мястото.

Въпреки срещата в Кърджали Цонев е категоричен, че при никакъв случай не би могло да се стигне до коалиционно управление с ГЕРБ. Между двете партии има фундаментални различия и ние никога няма да направим компромис с това, заяви Цонев.

„Нашите избиратели понесоха най-големите удари от българска политическа партия след Възродителния процес именно при управлението на ГЕРБ”, смята той.

Oще по темата
„С ГЕРБ нямаме други контакти освен това, което виждате в парламента“, повтори Цонев и раздразнено отсече: "Поканете двамата – Местан и Борисов, и ги питайте да обяснят действията си“. „В ДПС не е практика да тълкуваме действията на нашия председател и аз няма да наруша традицията“, мотивира се Цонев.

 „Има много случаи, при които БСП, ГЕРБ и „Атака” гласуват заедно”, отбеляза Йордан Цонев и даде пример с мораториума върху продажбата на земя на чужденци и въпроса за езика на предизборните кампании. „Има един единствен текст, който гласуваме заедно с ГЕРБ”, категоричен беше депутатът, имайки предвид уреждането на състава и разпределението на местата в ЦИК.

Йордан Цонев призна обаче и за немалко различия с БСП и даде за пример идеологическите - ДПС е либерална партия, а БСП – социална; и икономическите - по отношение на плоския данък и проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. 

„Програмата на кабинета „Орешарски” е върховата цел на двете партии, тя е компромис между програмите на двете партии, нуждите на обществото, между вижданията на ДПС и БСП”, обясни представителят на движението.
"Ние водихме повече от една седмица разговори с БСП за тази програма", допълни Цонев.

Той отново повтори, че партията му подкрепя кабинета и е зад него. "Имаме сложни взаимоотношение с БСП, така е във всяка коалиция, но ние не сме се събрали да се тупаме по рамото. Изпълнението на програмата на кабинета е целта, която ни е събрала“, допълни Цонев.

Той призна, че основното нещо, което дразни и двете партии, е митът, че ДПС преяжда с власт, за което няма нито един факт. Цонев даде пример с броя на областните представители, издигнати от неговата партия, които били 6 от общо 26.  Той заяви, че тези обвинения излизат често  в медиите, казани от отделни депутати на левицата, а извън медиите им го казвали направо. Цонев заяви, че при обиколката в страната, която правят с Местан в момента, една от основните критики от техните местни структури, е че процесът на интегриране на властта тече бавно, а на места въобще не се случва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

накартуТ

преди 10 години

Абе, к'во се карате, демокрацията не функционира при чалга общества, само ги краде, проблема си е в материала...

31

хохо

преди 10 години

Мъстийо бургаска,кой мислиш ,че иска коалиция с теб ?

30

чудно

преди 10 години

Страхотна новина! Значи, след изборите ДПС отиват в забрава !

fallback