Така ще изглежда оградата на границата. Снимка: Impact Press Group
fallback

ГЕРБ настоя премиерът Пламен Орешарски да поиска оставките на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на министъра на отбраната Ангел Найденов заради скандала около изграждането на оградата по границата с Турция.

"Настояваме и да бъде поета политическа отговорност от МВР и МО, призоваваме останалите парламентарни групи да подкрепят създаване на временна комисия, която да проучи всички факти около изграждането на съоръжението", настоя от името на ГЕРБ бившият зам.-военен министър Валентин Радев.

Oще по темата
От партията предлагат още на министъра на отбраната да не избързва с наказанията на четиримата генерали и набедените военнослужещи до приключване на проверката на комисията.

Преди седмица военният министър Ангел Найденов обяви, че 9 висши военни – четирима генерали, трима полковници, един подполковник – ще бъдат наказани заради нарушения при изграждането на оградата с Турция.

По думиту му всички те имат отношение към осъществените процедури и съответно към допуснатите слабости, пропуски и нарушения по градежа на съоръжението. Наказанията идват след проверка, назначена от премиера Пламен Орешарски, която констатира, че оградата е трябвало да струва малко над 5 милиона лева, а вместо това сумата достигнала над 9,5 милиона лева.

ГЕРБ поиска също оставката на зам.-военния министър Иван Иванов като първа стъпка за поемане на отговорност. Според депутатите на Борисов той се е опитал да прикрие злоупотреби, свързани с обществената поръчка, заблудил е министър Найденов и депутатите.

Бившите управляващи се обявиха против прехвърлянето на отговорности към военнослужещите и поиска началникът на отбраната да ги защити.

"Ние продължаваме да питаме кой предложи Българската армия да се ангажира с дългосрочни строителни работи по границата", подчерта Радев.

Той предупреди също, че началото на изграждането на съоръжението вероятно ще бъде забавено, отново, макар да трябваше отдавна да е построено.

От Коалиция за България определиха като абсурдно искането на оставки на министри заради оградата на границата.

"Искането на ГЕРБ за съставяне на нарочна парламентарна анкетна не е нищо друго освен пореден опит за продължително политическо говорене по темата", настоя зам.-председателят на ПГ на левицата и шеф на комисията по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов.

По думите му ГЕРБ продължават да политизират случая и да нагнетяват напрежение в Българската армия.

Според Мерджанов опитите на представители на опозицията да вбият клин и да търсят интрига в междуинституционни отговорности на МВР и Министерството на отбрана е поредното доказателство за търсенето на дестабилизация на правителството, посочи той.

По думите му проверките на Инспектората на Министерския съвет и на МО са доказали, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за изпълнение на граничното съоръжение е законосъобразна.

Атанас Мерджанов призна, че има допуснати грешки, слабости и нарушения, но няма сериозни отклонения по проекта.

Към момента е планирано съоръжението да е с дължина 30 км и ще е в района на Елхово – именно оттам минава най-големият поток от нелегални имигранти, идващи от съседна Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 10 години

Нима о.р. полковникът Валентин Радев е забравил, че е служил в армията и добре го познаваме? Помним и "авторитетът" му, като набеден за специалист по ликвидиране на последствията от взрива край София, както и участието му в различни "сдружения" на боеприпасчиците, представете си с "идеална" цел! Знаем и как стартира израстването му в МО, коя е съпругата му и работата й с другаря Борисов. Що се отнася до оградата, нека Гербовите "генерали" да си кажат те носили ли са отговорност?

45

Селянин

преди 10 години

Е гати и наглите ***? Няма виновни, че се опитаха да си врътнат народа с още 5 милиона отгоре, колко сте лоши, че ги хванахте??? Това при бат ви Бойко нямаше да мине, там щеше да има изпратени хора в прокуратурата! В бсп всички са си свой хора и няма виновни за намерението да излъжат че строежа е 5 милиона лева в повече. Това е бсп тук виновни НЯМА, така е от 1944г.

44

искащ

преди 10 години

Искам Тиквуна -Бойко и Гробаджийската му партия да отгорят, къде са мрежите от границата? До сега ,,Тиквуна- бойко", къде е бил, и нима не знае за границата? Или му бяха по важни краденето на народни пари и уреждането на Цона Борисова- собственик на инвест банк..Хайде, скапаняко кажи, къде беше близо 3 г., че не ги видя тези нередности, или беше зает с крадене на народни пари и организиране не ,,митинги" с приятеля си М.Х..или си мислиш, че нищо не се знае, ***?

fallback