Снимка: Булфото

Националната електрическа компания е сезирала прокуратурата за липсващите в нейната сметка средства по издадени на трите електроразпределителни дружества фактури за доставена енергия.

Това съобщи пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той беше извикан по настояване на депутатите на ГЕРБ по време на изслушването на ЕРП-тата за кризисната ситуация с плащанията към НЕК.

Стойнев определи случващото се като "доста неприятно" и за него основните въпроси са не кога са възникнали въпросните вземания, а защо. Интересно е и защо ЕРП-тата извършват финансови действия по прихващане, при положение че има изрична забрана за това от енергийния регулатор.

Националната електрическа компания няма да плати за зеления бум от лятото на 2012 година, категоричен беше енергийният министър.

Още по темата
Тогава в рамките на три месеца са въведени 1000 мегавата мощности от възобновяеми източници. Това е станало след подаването на становищата на ЕРП-тата за новия ценови сезон, т.е не са били предвидени, но дружествата са длъжни да изкупуват енергията им. Именно този бум е сочен като причина за дефицитите в момента.

Като принципал на НЕК бях длъжен да потърся плащанията, задържани от електроразпределителните дружества, допълни още министърът.

Той беше категоричен, че трябва нова методика за компенсиране на разходите за изкупуване на зелена енергия.

Стойнев призова "всички да седнем и разрешим проблема", но и да бъде спазен законът. "Какво ще реши ДКЕВР по казуса аз не мога да кажа", категоричен беше той и допълни, че средствата липсват, но от сметките на НЕК.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase