Мая Манолова Архив: Булфото
fallback

БСП готви жалба до Конституционния съд срещу указа на президента Росен Плевнелиев, с който той, според левицата и ДПС, назначи състава на ЦИК, като даде едно място повече на ГЕРБ за сметка на движението.

„Ще търсим съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атака на действията на президента”, разясни заместник-председателят на парламента Мая Манолова от БСП, след като по-рано лидерът на партията Сергей Станишев анонсира намеренията на социалистите.

Oще по темата
Според Манолова с действията си Плевнелиев е нарушил Изборния кодекс, който по думите й е пределно ясен.
 
„При това призна, че нарушава закона, защото според него не бил справедлив, нещо, което не може да си позволи никой български гражданин, хората са равни пред закона и никой не може да го нарушава, най-малкото на президента му отива да го нарушава брутално и то в ползва на една политическа сила, в случая ГЕРБ, уязвявайки друга политическа сила - ДПС, като й отнема това, което й се дължи по закон”, заяви Манолова.

Тя смята, че по този начин президентът поставя под съмнение принципа на правовата държава и заради това БСП е готова да подаде жалба пред КС за обявяване на указа му като противоречащ на закона и на Конституцията.

Манолова заяви още, че парламентът има и други възможности за реакция, но отказа да уточни какви са те.
„Не желая да коментирам евентуални бъдещи действия”, отговори тя на въпрос дали може да се стигне до импийчмънт на президента.

"Оценките на правни колоси като Бойко Борисов и Десислава Атанасова не могат да ме уязвят, Изборният кодекс е ясен и това, че на ГЕРБ не му харесва, не е новина, те са свикнали, ако мачът не е уговорен и ако реферът не е техен, мачът изобщо да не се играе и заради това сега атаката е срещу ЦИК. На практика те нямат други възражения по кодекса, самата схема сделки вместо правила е абсолютно неприемлива, аз не работя по този начин и мисля, че парламентарната ни група няма да се подаде на шантаж”, коментира Манолова упреците срещу нея като основен автор на закона.
 
Относно искането на ГЕРБ, левицата да внесе поправки в кодекса, тя отсече, че „не е Цецка Цачева човекът, който да определя законодателната програма на Коалиция за България”.
 
Според нея президентът и ГЕРБ имат намерение да бойкотират нормалното провеждане на предстоящите избори, но това няма да се случи, защото ЦИК работи експертно и предстоящият евровот ще е честен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

violeto3455

преди 10 години

От далече си личи, че Плевнелиев е пристрастен към партията, която го издигна и се опитва да ощети останалите партии за сметка на ГЕРБ.

151

родата на мая ШШШШТ

преди 10 години

До Анонимен 162Ахахахахахах , муахахахахах , ИХИХИХИХИХИМанолова е грамотна , колкото катун с ***. П.П Ти кой от назначените роднини на това недоразумение си ?

150

с камъни

преди 10 години

Президента да бъден изгонен от Парламента с камъни , кой му плаща да реже хора на ДПС

fallback