Снимка: архив, БТА
fallback

„Българската позиция за кризата в Украйна не може да се различава от общоевропейската. Въпреки това е нужно да запазим усета си конкретната ситуация и да мислим и за икономическите аспекти и как това ще се отрази на газовите връзки и отношенията ни и с други страни“. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air замeстник-председателят на парламентарнта група на „Коалиция за България” и председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

Според него свиканият вчера Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) е закъсняла стъпка от страна на президента Росен Плевнелиев.

„Позициите, които бяха защитени, не са нови и няма да доведат до нищо ново. Факт е, че страната ни трябва да има единна позиция по казуса с Украйна. Също така е факт, че е крайно време страната ни да си изгради работещ механизъм за реакция при подобни кризи", смята той.

Oще по темата
Припомняме, че членовете на КСНС се обединиха около консолидирана позиция, която не срещна подкрепата само на „Атака”.

Лидерът на националистите Волен Сидеров, който напусна по средата заседанието, продължило четири часа и половина, определи проекта на становището като "категорично неприемлив".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

„България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава”, прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Членовете на КСНС призовават всички страни, които участват в настоящата криза да преустановят всякакви провокации и да се съобразяват с международното право.

Вижте целия разговор във видео файла, както и анализ на експерта по сигурността Николай Радулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Константин Близнаков

преди 10 години

То не се изложи с изказването си от сорта на "аз съм Герб президент", сега Русия била враждебна, само ще ни навлече неприятности това герберско недоразумение- нито сме подготвени, нито можем да си го позволим!!! Не бате, народа е враждебно настроен към теб- изчезвай от този ти пост, опорочи го!!!! С твоите постоянни "вет" на това, онова...само референдуми иска тоя ***- ама да те питам сега, референдума за Венеция признаваш ли? Какво ти подсказва Американската ти промита глава, *** такъв????

42

Константин Близнаков

преди 10 години

Може само да благодарим на ПП Атака, че спомогнаха да видим истинската им същност, истинските им лица под маските на Хамериканците...и най-вече общата им позиция- наведена поза, с изглед към знаете къде.....................Американската мечта, една илюзия, приказка за наивници като нашите политици и избирателите им, които така яростно ги подкрепят, за жалост. И те искат това, да ама не- бленувайте си колкото искате, но после като пострадаме ние, българите ще си говорим тогава пак...АТАКАААААААА

41

Константин Близнаков

преди 10 години

президент е силно казано....този не става за нищо, а и не знам няма ли кой да мукаже, че не може да марширува, да спре да се излага- не можем да му хванем преметанията на краката. Тоя *** не е ли ходил в казарма,не знам....проличаха им истинските, проамерикански лица, на всички до един с тази им обща позиция с американското ни послоство, че не признават рефрендума, на хората, които сами искат да се присуденят към руската федерация, не ние, те самите. така, че за какво говорим изобщо....

fallback