Снимка: архив, БТА

"У нас пикът на национализма беше преди няколко години.  В момента не се наблюдава националистическа вълна. Но събитията в Украйна през последния месец могат да изиграят лоша шега на ненационалистическите партии. По съвсем друга логика. БСП може би ще има проблеми на тези избори с доста неясната си позиция по руско-кримско-украинския казус". Това коментира пред "Сега" социологът Живко Георгиев по повод ситуацията в Украйна и предстоящите евроизбори

"Елитът на БСП много добре знае, че едно от нещата, които сплотяват иначе разнородния й електорат, е русофилството. Партията със сигурност ще констатира в деня на изборите, че е позагубила част от избирателите си с поведението си. Не че ще отидат към "Атака", но може би ще преценят, че няма за какво да гласуват. Така е, когато си отдал суверенитет и нямаш ясна визия за националните интереси, си принуден да се гърчиш. Което няма как да вдъхнови твоя електорат", смята социологът.

Още по темата
По повод евентуални предсрочни избори у нас след евровота според него са възможни два сценария.

"При слабо представяне на управляващите - БСП плюс ДПС, и силно представяне на опозицията - ГЕРБ и евентуално "България без цензура", алтернативните на управляващите партии по всяка вероятност ще настояват за предсрочни избори, за да затвърдят успехите си от евровота. Но засега не виждам как управляващите ще загубят с много. Ако пък те спечелят, могат самите те да се изкушат да искат предсрочни избори. Сценарий, върху който като че ли не се мисли, но е възможен", обясни социологът.

По думите му марката "Реформаторски блок" все още не се е утвърдила и хората продължават да изразяват симпатии за отделните партии в блока - ДСБ, "България на гражданите" и др.

"В сондажите обикновено сумираме тези отговори. Но не се получи радикално нов, вдъхновяващ политически субект. Реформаторският блок ми прилича на ЕС в момента. Не се получи хляб от трохи. Няма я маята", изрази мнение Живк Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase