Георгий и Сергей Станишев. Снимка, Архив: Булфото
fallback

Някои хора използват името ми и факта, че съм брат на лидера на БСП Сергей Станишев за черен пиар. Това каза пред Нова телевизия архитект Георгий Станишев, брат на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, във връзка с проекта за нов курорт в местността Карадере край Бяла.

Oще по темата
Името на брата на червения лидер беше свързано с проекта на нов ваканционен комплекс в местността Карадере, но той категорично отрече да е свързан с настоящия проект. Неговата дейност е била свързана с предишния от 2008 г., който е бил спрян заради липса на финансиране и противоречивите реакции на обществеността.

От Министерския съвет преди два дни обявиха, че инвеститорът "Мадара Юръп" АД е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Предвижда се инвеститорът да вложи над 100 млн. лева в проекта Black Sea Gardens. Предстоящото застрояване на Карадере предизвика протести за и против проекта в страната.

По думите на Георгий Станишев е възможно да се стигне до съд, ако наглостта на черния пиар срещу него премине допустимата граница. На въпрос как лидерът на БСП приема скандала, архитектът заяви, че брат му е възмутен и бесен от това, което се случва.

Георгий Станишев обясни, че около 2006 година той е получил обаждане от „Би Би Ти проджект“, които били поръчали голям проект на ателието на Норман Фостър. Той уточни, че предишният инвеститор - българската компания "Титан" чрез дружеството "Би Би Ти проджект", сама се е обърнала към Фостър, а британските архитекти са потърсили Станишев като местен партньор, защото са го познавали отпреди.

"Аз съм аутсайдер от 2008 г. и нямам никакво ново възлагане", отсече той.

Той отрече твърденията, че е заинтересуван материално в осъществяването на проекта. По думите му подобни твърдения показват пълно непознаване на тъканта на законите на авторското право и отношенията между архитектите и техните възложители. Станишев разясни, че авторското право е на архитектурното бюро на Норман Фостър, а той е участвал като местен партньор и няма права.

Арх. Станишев не се ангажира с коментар и дали сега става дума за същия проект, само че намален като размери. Той уточни, че проектирането било спряно още на концептуалната фаза, след която следват екооценка, идеен проект, технически проект и работен проект. Затова по думите му строителството не може да започне тази есен.

На въпрос дали инвеститорът не е офшорна компания, защото при проверка на имената на хората, които са собственици, в Търговския регистър се оказало, че в голямата си част това са жени на възраст от едно малко населено място в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Станишев обясни, че не влиза в задълженията му да проверява какви са инвеститорите. Един архитект не разследва собствениците и не проверява дали фирмите са офшорки, уточни той.

Георгий Станишев обясни, че скандали от подобен род са го принудили като архитект да заложи на проекти в чужбина, а у нас поема само частни проекти, за да няма спекулации с името му.

Според него протестите срещу прекомерното застрояване трябва да са насочени срещу законовите рамки, които дават възможност на частния капитал с неговия напор да влиза и да оползотворява ресурси.

Георгий Станишев нарече Яне Янев и Мирослав Найденов, които го свързват с проекта, нагли лъжци. "Не съм агресивен човек, но действително изпитвам пориви срещу тях, защото знаят, че това не е вярно, Янев знае, че нямам сантиметри площи от Черноморското крайбрежие", уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

ДН

преди 10 години

Какво гадно лице.

37

Анонимен

преди 10 години

повод номер 31522523 за оставка на сегашното правителство

36

Анонимен

преди 10 години

Как не ви е срам. Не спряхте да клеветите двама честни и достойни българи, които през живота си са работили само за благото на България. Как може някой да допусне, че такива интелигентни хора, ще си позволят да откраднат и присвоят нещо за себе си.Засрамете се.

fallback