Снимка: архив, БулФото

Следващата седмица собствениците на акциите на „Мадара България пропърти фонд” ще станат ясни. Това каза Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, която възнамерява да строи ваканционен комплекс в Карадере пред Нова телевизия.

Припомняме, че се очаква нов ваканционен комплекс да бъде построен в община Бяла. Инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. лева в проекта Black Sea Gardens в местността Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика с мащабите си.

Още по темата
От Министерския съвет преди два дни обявиха, че инвеститорът е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Според „Зелените“ обаче случаят е изключително скандален, защото става въпрос за офшорна компания, регистрирана на остров Джърси, а проектът няма оценка за съвместимост с "Натура 2000" и екологична оценка.

На въпрос защо собствениците на компанията са само офшорни компании и имат ли офис в България, Тим Чадуик отговори, че „когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите“. Собствениците били групи от международни инвеститори и тъй като не са българи, било нормално да са офшорни компании, защото това значи „извън граници”.

"Тъй като по закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите, Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор”, обясни Чадуик.

Справка в Търговския регистър показва, че собственик на „Мадара юръп“ АД е Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид, чуждестранно юридическо лице, регистрирано в Малта.

Попитан къде се намира техният офис, Чадуик отговори, че лично той живее в Лондон, но в България компанията има доста служители, които ще работят по проекта на място. По повод съобщенията от правителството, че не е направена екооценка на проекта, представителят на инвеститорите заяви, че тази процедура ще продължи шест месеца.

На въпрос с кой министър контактуват, за да бъде одобрен този проект на правителствено заседание, той отговори, че контактуват с всички, които са отговорни за Карадере. „Контактуваме с много министри”, заяви Чадуик и допълни, че няма да споменава имена. „Защо всеки мисли, че тук има нещо гнило, това е международен проект“, заяви той.

Запитан за конкретни имена – министрите на инвестиционното проектиране Иван Данов и на икономиката Драгомир Стойнев, той потвърди контактите, но отрече да познава премиера Пламен Орешарски. Тим Чадуик отрече да познава лидера на БСП Сергей Станишев и съпругата му. „Никога не съм се срещал с него”, каза той. По думите му братът на Сергей Станишев – Георгий Станишев, през 2008 г. е излязъл от проекта.

„Работим по този проект осем години, виждаме как се сменят правителства, а това, което искаме да направим, е да инвестираме в един прекрасен проект”, каза той и допълни, че е контактувал с толкова много политици, че не помни имена.

„20% от земята ще бъде застроена, но това зависи от екооценката“, твърди Чадуик.

Председателят на Комисията по околната среда и водите Петър Курумбашев каза пред bTV, че проектът трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, той не продължава и изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж.

Той обясни, че даването на разрешение на инвеститор от клас А в никакъв случай не давало гаранции, че автоматично след това той ще получи някакви привилегии по отношение на екологичната оценка или в законодателството.

Депутатът припомни, че е внесено предложение да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие", прието през юли 2013 г. от парламента. Ако част от спорната територия бъде обявена за парк, там защитата е още по-висока. Георгий Станишев няма нищо общо с проекта в Карадере, заяви Курумбашев.

Според съобщение на екоминистерството меморандумът за разбирателство за инвестиционния проект не дава реален старт на инвестицията, а проектът все още е в идейна фаза. От там уточняват, че намерението на дружеството не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на защитени зони от мрежата "Натура 2000".

За одобряването на инвестиционния проект и издаване на последващи разрешителни документи по реда на Закона за устройство на територията е необходимо да е проведена и процедура по екооценка, допълват от МОСВ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase