Снимка: архив, Булфото
fallback

Депутатът от ДПС Четин казак изрази надеждата си - президентът Росен Плевнелиев да коригира указа си за назначаването на членовете на ЦИК и така да се реши спорния казус с разпределението на местата в изборната комисия.

Държавният глава вече заяви, че няма да преработи указа си за назначаване на членове на ЦИК.

Oще по темата

Според Казак спорът за ЦИК е достигнал такъв етап, че ако се прояви сериозно отношение и добросъвестност би могло да се намери решение, удовлетворяващо всички партии.

"Президентът назначава представители, предложени от политическите сили. Как президентът избра една от двете кандидатури, предложени от ДПС?", попита днес Казак пред БНТ.

По думите му не е трябвало държавният глава да прави подбор на кандидатите, а да назначи всички номинирани от съответните политически сили.

"Искаме да се изпълни текстът на закона, в него е записано, че трябва да се съблюдава пропорционалното разпределение на политическите сили. Не може президентът да приравнява ДПС с "Атака", 11 народни представители е разликата между двете партии. Като процентно съотношение, разликата между ДПС и "Атака" е много по-голяма от разликата между ГЕРБ и БСП", настоя депутатът.

Според него новоизбраната ЦИК може да взима своите решения напълно законосъобразно и те по никакъв начин не могат да бъдат оспорвани.

Очакванията са днес, по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента – спорният казус за ЦИК да стане основна тема на разговорите, макар темата на съвета да е позицията на България за кризата в Украйна.

Според Четин Казак ДПС и ГЕРБ се разминават по фундаментални неща.

"Позициите остават такива, каквито са. ДПС с БСП подкрепя правителството на Пламен Орешарски. ГЕРБ е опозиция", обясни Казак срещата между Бойко Борисов и Лютви Местан в събота в Кърджали.

На кафе-разговора между двамата, лидерът на ГЕРБ обяви, че в понеделник, в 9,15 часа при президента ще се търси решение на казуса за ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 10 години

Ясно е, че пуделът на Боко изпълнява неговите нареждания. Задължително е да се действа бързо и тази марионетка да бъде свалена от власт! Оставка, Плевльо!

33

Анонимен

преди 10 години

Този инфантилен *** Росен, не спира да вреди на държавата. Присвои милиони, излага ни пред света, пречи на правителството да си върши работата, слугува на ГРОБ, лъже постоянно...

32

Анонимен

преди 10 години

Кукла на конци, която единствено обслужва интересите на Бойко. Бе избран с измама, трябва да бъде свален по-скоро! Това е Росен Бийн!

fallback