Снимка: архив, БТА
fallback

При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, заявяват от прессекретариата на държавния глава, който публикува методиката за разпределяне на местата в ЦИК.

Президентът, който вчера беше категоричен, че няма да промени указа си за разпределението на местата в комисията, отново защитава тезата, че запазването на съотношението между парламентарните партии се отнася за целия състав на ЦИК, а не само за тези членове, които се назначават с указ на президента, каквото е тълкуването на управляващите.

Oще по темата
„Централната избирателна комисия е независим държавен орган, формиран на партийно-квотна основа. В съответствие с принципа на политическия плурализъм. Изборният кодекс предвижда в нея да бъдат включени представители, номинирани от парламентарно представените партии и коалиции. През изминалите повече от 20 години изборното законодателство и практика са предвиждали пропорционално представителство, съответстващо на резултатите от проведени парламентарни избори“, категоричен е държавният глава.

Изборният кодекс предвижда, че Централната избирателна комисия се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избират от Народното събрание, а останалите 15 членове се назначават от президента.

„Ръководството на ЦИК не е самостоятелно обособен орган, различен от ЦИК. Всички членове на ЦИК имат равен глас при приемане на актове. Няма основание членовете, които имат административно качество председател, заместник-председател или секретар, да бъдат изключвани при определяне на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции“, смята президентът. 

Той е категоричен, че запазването на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася за целия състав на ЦИК.

„Различието, което законодателят е установил в чл. 46, ал. 4 от ИК между членовете на ЦИК, е само в начина, по който те придобиват качеството на член на Комисията. Независимо от това дали членовете се избират от парламента или се назначават от президента,  то във всеки случай трябва да се запази съотношението помежду им, както при политическо представителство на партиите и коалициите в Народното събрание“, мотивира се още държавният глава. 
 
Кодексът предвижда в състава на ЦИК да има по един член от партии и коалиции, които не са представени в българския парламент, но имат членове в Европейския парламент. Към момента на формиране на ЦИК това са една партия и една коалиция от партии, общо двама – Синята коалиция и НДСВ.

Между останалите 17 членове се създава съотношение, което съответства на съотношението между партиите и коалициите в Народното събрание.

Според Плевнелиев липсва текст, който да  предвижда, че съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася само за членове извън  ръководството.

Според държавния глава единственото възможно тълкуване на кодекса е това, което той е направил, и то е в съответствие със Закона за нормативните актове.

Според тълкуването обаче на БСП и ДПС, тъй като председателят, двамата му заместници и секретарят на ЦИК се назначават от пряко парламента, те трябва да бъдат изключени при пресмятането на квотите.

От останалите 15 бройки се вадят още две - на Синята коалиция и НДСВ. Така останалите 13 места в ЦИК президентът трябва да разпредели между четирите парламентарни партии ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Според Мая Манолова ГЕРБ и БСП трябва да получат по пет места, ДПС -2, "Атака" -1. Всеки може да сметне тази сметка, използвайки джобния си калкулатор. Това е правомощие на президента. Аз нямам никакво съмнение, че той има математици, самият той има подходящо образование да може да седне да сметне простата сметка как се разпределят 13 членове между парламентарно представените партии”, настоя миналата седмица Манолова.

Президентът обаче издаде указ, с който даде 6 места на ГЕРБ за сметка на едно място на ДПС. В отговор управляващите пък лишиха ГЕРБ от зам.-председател в комисията.

Изчисления на представителството в ЦИК

Вариант 1 – към момента на конституиране на 42-то Народното събрание (май 2013 г.).

Изчислението е направено като броят народни представители от съответната парламентарна група е разделен на общия брой народни представители /240/ и полученото частно е умножено по брой членове на ЦИК /17/, след изваждане на запазените две места за партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент и не са представени в 42-то Народно събрание.

Към май 2013 г. ГЕРБ има 97 народни представители, КБ – 84 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители.
ГЕРБ    (97 : 240) х 17 = 6,8708                        
КБ         (84 : 240) х 17 = 5,95
ДПС      (36 : 240) х 17 = 2,55
АТАКА (23 : 240) х 17 = 1,6291 
При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК.
Общо в ЦИК:
ГЕРБ - 7 
КБ – 6
ДПС – 2
АТАКА – 2   

Вариант 2 – към момента на формиране на ЦИК (март 2014 г.).

Изчислението е направено като броят народни представители от съответната парламентарна група е разделен на броя народни представители, които членуват в парламентарни групи /236/ и полученото частно е умножено по брой членове на ЦИК /17/, след изваждане на запазените две места за партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент и не са представени в 42-то Народно събрание.

Към март 2014 г. ГЕРБ има 94 народни представители, КБ – 83 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители.
ГЕРБ    (94 : 236) х 17 = 6,7711                       
КБ         (83 : 236) х 17 = 5,9788
ДПС      (36 : 236) х 17 = 2,5932
АТАКА (23 : 236) х 17 = 1,6567 

При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК.
Общо в ЦИК:
ГЕРБ - 7 
КБ – 6
ДПС – 2
АТАКА – 2   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 10 години

Браво на президента ! Само че на коалицията истината не й трябва. Тя иска всичко да завладее и затова не се спира пред нищо. Какво е за нея закона? Той е едно средство, чрез което да докопат властта и никой да не й пречи да продължава да се облажава, водейки народа си назад и надолу. Хората се отвратиха от манипулациите пред екрана. Парламентарната трибуна се превърна в средство за озлобените й лъжи закани. С тях облъчват необразованите, безработните и социално слабите. Това е краят коалицията.

89

Mishkuvane

преди 10 години

Росене,ти явно,все по-малко ще се изявяваш медийно.В Англия си се понасрал,там вече ти сложиха "картонче",кактио и навсякъде.Това,че коментираш е добре за световнiте наблюдатели i analizatori, за да си направят "точната сметка " и да се посмеят от сърце.Росенчо,браво на тебе.По-*** президент-не е имала България.Мишки и плъхове и "Агнешки главички:".Сега вече и Соросоидалните елементи нямат власт да те поктрият !

88

Maskarad

преди 10 години

Това е държавния глава- роб на ГЕРБ, а трябва да е надпартиен.

fallback