Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: архив, БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи като тежка политическа грешка поведението на президента Росен Плевнелиев, който назначи състава на ЦИК по сметките на ГЕРБ и така лиши ДПС от едно място в комисията.
 
Според него това е погазване на закона и Конституцията и е направено след съгласуване с ръководството на ГЕРБ.
 
„Със скандала, който предизвика президентът, той показва за пореден път, че е президент на една политическа сила”, коментира Станишев.

Според него доказателство, че действията на Плевниелв са съгласувани с ГЕРБ, са и думите на лидера на опозицията Бойко Борисов,  който предупреди тази сутрин, че може и да не  признае резултатите от евроизборите.

Още по темата
„Това, което направи вчера президентът, е открита провокация към парламента, към законите и към Конституцията, защото той отправи апел към политическите сили да се разберат за разпределението на местата в ЦИК, но той зае страна и в момента стои наклонен на една страна като кулата в Пиза и то към ГЕРБ”, обвини соцлидерът.
 
Относно кризата в Украйна той коментира, че винаги трябва да се премерва внимателно.

Станишев разясни и какво е имал предвид в интервюто си за в. "Труд", озаглавено: "А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!", което предизвика реакции от останалите политически сили.

В него лидерът на столетницата защитава позицията на България за референдума в Крим и прави паралели с Кърджали.

„Благодарение на политическите сили България избегна това, което се случи в други балкански страни, но нищо не е даденост и не е гарантирано.  Винаги трябва да пазим това, което сме постигнали”, обясни днес Станишев.

Заради намесването на името на брат му Георгий Станишев в проекта за строителство в местността „Карадере” той настоя, че брат му е архитект и е наемен работник.
 
„На брат ми, който го използват като боксова круша, бих  препоръчал да съди всеки, който замеси неговото име”, заяви Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase