Радан Кънев. Снимка: БТА, архив
fallback

Над 1,6 млрд. лв. ще струва на държавата, ако се стигне до национализация на електроразпределителните дружества, изчислиха от Реформаторския блок. Сумата ще е само за изкупуване на собствеността на дружествата при постигане на търговско-финансово споразумение, към нея трябва да се прибави и изкупуване на дълговете им, обясни на пресконференция бившият енергиен министър Трайчо Трайков, член на Съвета по енергетика към Блока.

Според него действията на управляващите са "цирк до евроизборите" и е немислимо това да се случва в страна-член на ЕС спрямо частна собственост. Той ги определи като паническа стъпка, чиято цел е да покрие липсата на пари в сектора.

Oще по темата
Трайков коментира още, че ако все пак дружествата станат държавни, вероятно цената на тока ще се повиши.

Като изход той препоръча да се оптимизират разходите в държавните енергийни предприятия. Оптимизирането на приходите също се налагало, като това може да стане чрез въвеждане на пазар на балансираща електрическа енергия.

Реформаторите подкрепят и предложението на ГЕРБ държавата да върне на БЕХ близо 200 млн. лв., вложени в проектната компания "Южен поток-България", тъй като на практика работа по проекта няма, предаде БТА.

Според Реформаторския блок причината българският парламент да не приеме позиция по кризата в Украйна е "зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл".

"И управляващи, и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез "Южен поток" по същата схема, по която бяха откраднати 2 млрд. лв. в гьола "Белене". През "Южен поток" ще бъдат източени 4 млрд. лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси, а всички тези пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени", се казва в позиция на Блока, приета днес на извънредно заседание на Изпълнителния съвет и прочетена от Радан Кънев.

Според Реформаторите българският национален интерес изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за домакинствата и фирмите у нас.

Блокът настоява страната ни да има твърда позиция срещу "анексията на Крим", а нашите представители в Европа да осигурят гаранции за ускорено приемане на България в Шенген, за енергийна и военна сигурност, за достъп до газ на цени, които плащат богатите западни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Ниа

преди 10 години

И дай тогава да си ги оставим да си ни грабят,че е по-удобно. Интересно тогава защо премълчавате колко повече милиони ще се влеят в хазната при национализация на ЕРП-тата. Само дрънкате глупости,за да правите впечатление. И вие,като НФСБ взехте да давате мнение преди изборите точно. Преди това гласа ви не се чуваше. После сте седнали да критикувате за същото останалите партии.

37

Анонимен

преди 10 години

алооо, рИформаторите:) 'пускането' на тръба не е като да ви пуснат нещо продълговато в устата. какви загуби бълнувате, при положение, че България не дава никакви пари? ако се споменава евентуални транзитни такси, то и сега ги няма, понеже няма и тръби, нито пари за тях. Силна европейска политика също няма, защото всяка държава си е уредила доставките навреме. Стига разни пишман политици са се опитвали да спестяват трохи - крайно време е да мислят как да тръгне икономиката..

36

Анонимен

преди 10 години

аз пък смятам, че общото между всички бг политици е, че се опитват да говорят и да вземат решения по неща (което е по-опасното), от които не разбират нищо. мога да ви кажа, че от близо 2 години преподавам петролен и газов мениджмънт в З. Европа и със сигурност знам, че няма НИТО един български икономист, юрист, мениджър и дори инженер по специалността! Имам студенти от Гана, Уганда и къде ли не, пратени с държ. стипендия, които при завръщането си са топ експерти. Бг политиците явно знаят всичко.

fallback