Снимка: архив, БТА
fallback

Очаквано с бурни спорове в парламента е съпроводено обсъждането на решението на Народното събрание, с което се предлага на президента Росен Плевнелиев как да разпредели местата за партиите в ЦИК.

В разгара на дебата се стигна и до отстраняването от пленарна зала на депутат от опозицията. Председателят на парламента Михаил Миков изгони от залата Георги Андонов от ГЕРБ, защото си позволи да репликира на висок глас Десислав Чуколов, докато той говореше от трибуната. Миков обясни, че Андонов за трети пореден ден си позволява да се държи по начин, който не е подходящ за парламента.

Oще по темата
На Чуколов пък направи забележка да се държи уважително към президента, защото националистът обвини държавния глава, че е избран с измама.

„Предлагаме на президента как да направи разпределението на членовете и това му е много, това е човек, който беше избран с измама за президент. 700 000 гласа имаше недействителни на този избор и сега какво правим, даваме в ръцете на този човек да решава, на него не трябва да му се дава тази възможност.  От „Атака” предлагаме от ГЕРБ да няма хора избрани членове на ръководни постове в ЦИК, не го заслужават. Пълен абсурд е да изберем в ръководството хора от ГЕРБ”, отсече националистът.

Освен това той постави въпроса, след като Синята коалиция ще има едно място в ЦИК, коя е тази коалиция и кой я представлява.

„Този въпрос трябва да се зададе, защото отсега ви казвам, че президентът ще даде този пост на някой от своите хора в Реформаторския блок”, отсече националистът.

Спорът пък между БСП и ГЕРБ е за едно място в ЦИК, а президентът Росен Плевнелиев, който трябва да издаде указа за назначаване на членовете извън ръководството, призова партиите да се разберат помежду си и да не задълбочават конфликта, за да не понижават доверието в новата комисия още преди да е започнала работа.

Заради това вчера Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС внесоха предложение за решение, според което освен че парламентът избира председателя, двамата му заместници и секретаря на ЦИК, предлага на президента да назначи за членове на комисията петима представители на ГЕРБ, петима на БСП, двама на ДПС, един  на „Атака” и по един на НДСВ и Синята коалиция, които нямат депутати в националния парламент, но имат в Европарламента.

Това не се хареса на опозицията, която иска да има шестима членове и един представител в ръководството, БСП да има петима и един в ръководството, а за ДПС да остане един плюс още един в ръководството. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева настоя, че след като няма как при избора на ръководството да се спази принципа за паритетно представителство на партиите, местата за членовете трябва да отразяват справедливо разпределението в парламента.

„От 19-членна комисия, като се извади по един за НДСВ и Синята коалиция, остават 17, които следва да бъдат разпределени, като се държи сметка за тяхното съотношение изразено в квотен принцип, а от това следва ГЕРБ да има 6, БСП – 5, ДПС – 1 и „Атака” – 1, без да се смята ръководството от четирима души”, настоя Цачева.

Според нея всякакво друго разпределение обрича на фалстрат ЦИК и ще се стигне до спорове в КС.

„Не правете неща, които сме замислили със силата на мнозинството да минирате работата на ЦИК”, призова тя.

Четин Казак от ДПС обаче й отговори да не си прави илюзии, че „ можете да сезирате КС с това решение, ще ви се изсмеят конституционните съдии и ще ви го върнат”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

GeorgePey

преди 10 години

Централната избирателна комисия е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА И НЕЛЕГИТИМНА по отношение на следният текст:"Комисията се състои от 19 членове, включително председател, ДВАМА заместник-председатели и секретар."Допълнително:"За председател, заместник-председатели и секретар НЕ МОЖЕ да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група." ;)

9

Анонимен

преди 10 години

ДПС какво се оплакват като и без това имат 2 места (тяхното+атака).

8

националист

преди 10 години

Виждате ли как се карат БСП, ДПС и ГЕРБ за повече хора в ЦИК още малко и ще се избият по това може да направите разлика между престъпната тройна клика на ГЕРБ, БСП и ДПС! За разлика от тях Атака не ламти за властта и не се кара с никого, защото от ПП Атака искат да ги избере народа само за да оправят страната ни, а не за лично облагодетелстване като останалите!

fallback