Мария Мусорлиева, Ивилина Алексиева (в средата) и Маргарита Златарева (дясно). Снимка: БТА
fallback

ГЕРБ остана не само без председател, но и без заместник-председател на ЦИК.

Кандидатурата на опозицията - бившият конституционен съдия Маргарита Златарева, беше отхвърлена два пъти от мнозинството. Най-вероятно БСП и ДПС се ядосаха на президента Росен Плевнелив заради указа, с който назначи състава на ЦИК, докато депутатите обсъждаха решение, с което да му предложат как да разпредели броя на членовете между отделните партии.

В крайна сметка държавният глава ги изпревари и назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет.

След като кандидатурата на Златарева не беше одобрена и за заместник-председател, депутатите от опозицията демонстративно напуснаха пленарната зала.

Oще по темата
В същото време, въпреки че според Изборния кодекс ЦИК трябва да има двама заместник-председатели, тя остана само с един заради отказа на мнозинството да избере кандидата на ГЕРБ.

С решение на парламента комисията беше оглавена от Ивилина Алексиева от Института за модерна политика на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков, която беше предложена от БСП.

Заместник-председател от квотата на "Атака" стана Мария Мусорлиева, която заемаше този пост и досега. Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова, издигната от ДПС, която и сега изпълняваше тази длъжност. Ивилина Алексиева съобщи, че още утре ще свика първото заседание на ЦИК.

Въпреки отсъствието на един заместник-председател според нея няма проблем да се свика заседание, защото Изборният кодекс предвижва заседанията да са валидни в случаите, когато присъстват половината от членовете на комисията.

Алексиева обяви, че поема ангажимента да положи всички усилия и да организира работата на ЦИК по начин, който да гарантира честни и свободни избори.

В крайна сметка парламентът прие и решението, предложено от Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС, с което предлага на президента Росен Плевнелиев да назначи петима членове от ГЕРБ, петима от БСП, двама от ДПС и по един от „Атака”, Синята коалиция и НДСВ, въпреки че указът на държавният глава вече е факт и то с друго съотношение.

Според лидера на ДПС Лютви Местан указът нарушава закона и Плевнелиев си е позволил да вземе едно място от движението, за да го даде на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

kasandra3

преди 10 години

Плевнелиев за пореден път постъпи противоконституционно в опита си да изпълни нарежданията на Борисов и пристрастията му към ГЕРБ отново си проличаха.

59

55

преди 10 години

Ивилина Алексиева още не се е качила на магарето и вече клати краката..

58

Анонимен

преди 10 години

Разбрахте ли най-накрая че само комунистите си избират свои хора днеска се видя на лафките също на комунистите хора работят защото са една партия а не взимат хора от другия кораб ОСТАВКА МЪРШИИ

fallback