Пламен Орешарски. Снимка: БТА
fallback

България е в групата страни, които са срещу едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия и ще настоява евентуални икономически санкции да бъдат обвързани с компенсации. Това посочи пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет, предаде БТА.

Песимист съм по отношение на възможността да се стигне до широкомащабни санкции (срещу Русия заради присъединяването на Крим - бел. кор.), заяви премиерът. Не казвам, че ще се противопоставим категорично, а по-скоро ще се опитаме да дебатираме в пакет санкции и компенсаторни механизми. Други държави от ЕС имат също резерви към налагане на широкомащабни санкции. Най-вероятно е България да се окаже в голяма група страни, които са срещу едностранни и и широкомащабни акции.

Убеден съм, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим, допълни Орешарски.

Oще по темата
Всички сме скептици по отношение на пълни компенсации, но нали затова е разговорът, посочи премиерът по повод очакването засегнатите от евентуални санкции срещу Русия държави от ЕС да бъдат обезщетени. Струва ми се, че всички не сме готови с оценка на въздействието (на санкциите) и не мисля, че ще вземем крайни решения по отношение на по-широки икономически санкции, поясни министър-председателят.

Държа да подчертая, че не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между най-сериозно засегнатите страни, поясни Орешарски.

Премиерът изрази очакването в дебата да бъдат обсъдени и компенсаторни механизми, ако се отиде към санкции. По-вероятно е да се дискутира списък на лица, които няма да могат да пътуват и евентуално замразяване на авоари на други лица, уточни той. Това бихме подкрепили, макар че ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса около кризата в Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог, добави премиерът.

По неговите думи прекаленото разширяване на наказателния списък с руски граждани може да възпрепятства точно този диалог. Според премиера трябва да се тръгне от крайните цели, за да бъдат подбрани инструментите за тяхното постигане.

По повод целта за завършването на единния пазар на енергия в ЕС до края на годината и квотите за "зелена енергия" - тема от дневния ред на държавните и правителствените ръководители - Орешарски заяви, че България приветства енергийните цели, но ги счита за малко прибързани. По неговите думи по този въпрос също трябва да бъде направена оценка на въздействието, за да се види доколко високите екологични цели няма да затормозят икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

118

преди 10 години

Днес няма да критикувам малоумната политика на тия проджници и антибългари. Но хора, кажете ми не вили писна да им гледате грзните мутри на тия чукундури ореьа местан серГей болен.......аре да ги махаме вече тия ***

89

Анонимен

преди 10 години

Аз съм ЗА увеличаването на санкцийте на болния лилипут ***! Да сложим край на лудоста!

88

Анонимен

преди 10 години

Г-н Орешарски, не съм забелязала някъде някой да Ви е забелязал. Какво ще кажете или предложите е без значение, защото думата Ви не тежи. Това е само за нас, за да разберем какви са намеренията Ви. Не че ще са истинските, де. Защото едно говорите, друго вършите, за да не настъпите мотиката на коалицията, особено на ДПС. Атака си е изпяла отдавна "бойната" песен и се надява само да ползува по-дълго благинките, защото търгаша Бареков и неговите "независими" вече я замениха и се държат по плана.

fallback