Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да постигнат консенсус за състава на Централната избирателна комисия.

Държавният глава счита, че спорът около това кой да излъчи един от членовете на ЦИК в никакъв случай не помага за това обществото да възприеме комисията като надпартиен експертен орган и в крайна сметка не работи за засилване на общественото доверие.

Oще по темата
Според Росен Плевнелиев е много важно парламентарно представените партии и коалиции да не задълбочават този спор, защото това ще даде много лош сигнал към българските граждани и ще постави под съмнение началото на дейността на ЦИК.

Както Dnes.bg писа, няма противоречия между БСП и ГЕРБ за кандидатурите, предложени за членове на ЦИК. Подводните политически камъни обаче се очертаха при избора на ръководство на комисията и за това коя парламентарна група колко представители да има в ЦИК.

Новият Изборен кодекс предвижда комисията да е от 19 членове. От тях четирима души са ръководство - председател, двама зам.-председатели и секретар, които се избират от НС по предложение на парламентарните групи. От ГЕРБ предлагат за председател на ЦИК Маргарита Златарева, от БСП предлагат за същия пост Ивилина Алексиева. "Атака" номинират за зам.-председател Мария Мусорлиева, а ДПС предлагат за секретар Севинч Солакова.

Президентът Росен Плевнелиев пък трябва да разпредели общо 15 места за членове на ЦИК. Две от тях ще заемат номинирани от Синята коалиция и НДСВ, които имат евродепутати. Крайният срок за това е утрешният 20 март.

В съобщението от прессекретариата на държавния глава се напомня, че основната задача на ЦИК като независим и професионален орган е прозрачно и честно произвеждане на изборите.

„Събитията от последната година изостриха силно чувствителността на обществото по отношение на тази тема. Това изисква съвсем нов подход, който нееднократно беше деклариран и от управляващите. Крайната цел е не само политиците, но и българските граждани да бъдат сигурни, че макар и формиран на партийно-квотен принцип, този орган ще работи преди всичко експертно и няма да се превърне във функция на политическите партии и на разпределението на силите между тях“, посочва президентът.

Като напомня, че на тази комисия се разчита през следващите 5 години да провежда честни и прозрачни избори, държавният глава призовава политическите сили да използват именно този казус и да дадат знак на обществото, че не търсят вътрешнопартиен ефект.

Комисията трябва да започне своята работа с обществено доверие. Затова държавният глава апелира към всички парламентарно представени политически партии да постъпят отговорно и да се обединят около консенсусно решение за начина на разпределение на членовете на ЦИК, допълват от президентството.

За пръв път беше дадена възможност представители на неправителствени организации да номинират членове на ЦИК. Бяха подкрепени четирима кандидати, предложени от структури на гражданското общество. Президентът Росен Плевнелиев е уверен в това, че правилният подход е партиите да се обединят и да предложат кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа.

Постигането на съгласие между спорещите парламентарни групи ще бъде първият знак, че главната им цел е да се гарантира независимостта и надпартийността на ЦИК, смята държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

djohn

преди 10 години

Да имаше кой да призове и президентът да започне да си изпълнява функциите на държавен глава, а не само да ходи на екскурзии и да изпълнява ролята на макиаж с протоколна функция.

29

sofia88

преди 10 години

Защо псевдо президентът си прехвърли отговорността на партиите, може би , за да не афишира пристрастията си към ГЕРБ, не знам, но отново постъпи несериозно и не изпълни функцията си на държавен глава.

28

Анонимен

преди 10 години

Прав е президента. Стига са прехвърляли горещия картоф към него, за да го ползуват после като повод за обвинения, недоволства и заплахи. Мая Манолова пак прави манипулации. Тя си мисли, че може да продължава да лъже и крещи до безкрайност. Нахалството й е толкова видимо, че няма как да не бъде обективно оценено и отречено от нормалните граждани.От БСП искат да обсебят всичко, за да направят отчаян опит да задържат властта. Залогът е висок. Те не искат да пуснат кокала, затова е всичко.

fallback