Мая Манолова. Снимка: Булфото
fallback

Няма противоречия между БСП и ГЕРБ за кандидатурите, предложени за членове на ЦИК, обединиха се Мая Манолова и Цецка Цачева.

Подводните политически камъни обаче се очертават при избора на ръководство на комисията и при това коя парламентарна група колко представители да има в ЦИК.

Oще по темата
Новият Изборен кодекс предвижда комисията да е от 19 членове. От тях четирима души са ръководство - председател, двама зам.-председатели и секретар, които се избират от НС по предложение на парламентарните групи, тоест би следвало ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" да имат свой представител в ръководството.

Според аритметиката, която Мая Манолова прилага, при 19 членове на ЦИК, от които четирима души ръководство, двама членове от Синята коалиция и НДСВ, които имат евродепутати, остават 13 места - за ГЕРБ – 5, за "Коалиция за България" – 5, двама за ДПС и един за "Атака".

Цачева обаче не е съгласна с тази сметка и настоява, че ГЕРБ са спечелили предсрочния вот, събрали са най-много гласове на него, имат най-много депутати – съответно трябва да имат поне с един член на ЦИК повече от БСП.

Манолова обясни пред Нова тв, че именно тук е ролята на президента Росен Плевнелиев, който като човек с техническо образование трябва да разпредели пропорционално местата в ЦИК.

Лявото острие изрази надежда, че държавният глава ще спази Изборния кодекс, но допусна, че Плевнелиев ще даде шести член на ЦИК за ГЕРБ.

Цачева и Манолова останаха на противоположни позиции и за това кой трябва да оглави изборната комисия.

Според ГЕРБ това трябва да е доцент Маргарита Златарева.

"Ние сме длъжни да посочим кандидатура за председател и в тази връзка няма да подкрепим тази на БСП", каза Цачева.

"За нас правилният избор е Ивилина Алексиева. Решихме да подкрепим точно нея, защото е ярко разпознаваемо гражданско лице, а не някоя партийна подводница. Биографията й е достатъчно впечатляваща", коментира на свой ред червената депутатка и отрече твърденията, че е в близки отношения с шефката на Института за модерна политика.

"Дори не съм водила разговор с нея за това дали да бъде издигната за председател на ЦИК", отсече Манолова.

Двете депутатки обаче са на едно мнение за провеждането 2 в 1 на евровота и референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев за промени в изборните правила – задължително гласуване, електронен вот и мажоритарен елемент. 

Манолова смята, че времето е кратко и няма как двете допитвания да се съчетаят.

Според лявата депутатка до три месеца парламентът трябва да се произнесе дали подписката, която е внесена в НС, е законосъобразна.

"Проверката може да бъде направена от ГРАО и за една седмица, но едва ли има такава воля в мнозинството. Моето предположение е, че управляващото мнозинство панически бяга от възможността едновременно с европейския вот да бъде проведен и референдум", отвърна й Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 10 години

Спор м/у две червени кухавелки!

34

Анонимен

преди 10 години

Ама само каква пехливанска поза е заела Мая Манолова.Непобедимост излъчва отвсякъде.:) И "костумчето" много й прилича. Двете с Курнелийка не повтарят един и същ тоалет. Друго си е да си милионерче и да си на управленска позиция. Иначе кой ще те забележи. Така егото е безконкурентно и във възход. НЕЙНАТА позиция е единствено вярната и "най-честната". Не смейте да й противоречите, че само с една хватка сте долу. Закъсня, за да е сама. Иначе...все същото. Нищо ново под слънцето. Безработна никога:)

33

Анонимен

преди 10 години

Добре че говориха поотделно, за да се чуе какво казва опозицията. Нали знаете, че Мая Манолова не дава на никого думата и всичките и изказвания са само от позицията, че тя винаги е най-права, най-справедлива, най-отговорна...И тай като това не върви, задължително е придружено с креслива нетърпимост. Много й порасна самочувствието след голямата костинбродска матипулация с бюлетините, за когато й помогна Бареков. И двамата си получиха наградите, но от народа ще им са "най-големите" на изборите.

fallback