Архив: Булфото

ГЕРБ ще предложи мерки за решаване на моментния ликвиден колапс в енергетиката и за стабилизиране на сектора в дългосрочен план. Ангажиментът е поел лидерът на партията Бойко Борисов на среща днес с представители на Българската ветроенергийна асоциация и на Българската фотоволтаична асоциация, съобщават от партията. Целта на партията е да се защити интересът на потребителите.

Представителите на двете асоциации, които представляват мнозинството от инсталираните в България вятърни и слънчеви централи, заявиха, че чрез атаките срещу сектора им ще бъдат унищожени инвестиции за милиарди евро и ще бъдат загубени над 10 хиляди действащи работни места.

Те са настояли за спешни мерки за преструктуриране и оздравяване на енергийния сектор и създаване на Енергиен борд с участие в него на ЕБВР, ЕИБ, Световната банка и Европейската комисия. Идеята е Бордът да окаже финансова и структурна подкрепа. От организациите са поискали също да бъде назначен външен професионален мениджмънт на БЕХ и НЕК, както и гаранции за политическа независимост, безпристрастност и професионализъм на ДКЕВР.

Борисов е припомнил, че мандатът на ГЕРБ не е стигнал, за да бъдат приети промени в Закона за енергетиката, според които изборът на състава на ДКЕВР да става с мнозинство от две трети от народните представители. Бившият премиер е отбелязал, че законопроектът е повторно внесен в 42-то Народно събрание, но отхвърлен още на първо четене в пленарната зала от мнозинството на БСП, ДПС и "Атака".

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев е споделил оценката на двете асоциации за тотална ликвидна криза в енергетиката, предизвикана както от решения на регулатора, така и от недалновидното управление на сектора.

В срещата са участвали още водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев, бившият зам.-министър на околната среда и народен представител Ивелина Василева и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase