Архив: Булфото
fallback

ГЕРБ ще предложи мерки за решаване на моментния ликвиден колапс в енергетиката и за стабилизиране на сектора в дългосрочен план. Ангажиментът е поел лидерът на партията Бойко Борисов на среща днес с представители на Българската ветроенергийна асоциация и на Българската фотоволтаична асоциация, съобщават от партията. Целта на партията е да се защити интересът на потребителите.

Представителите на двете асоциации, които представляват мнозинството от инсталираните в България вятърни и слънчеви централи, заявиха, че чрез атаките срещу сектора им ще бъдат унищожени инвестиции за милиарди евро и ще бъдат загубени над 10 хиляди действащи работни места.

Те са настояли за спешни мерки за преструктуриране и оздравяване на енергийния сектор и създаване на Енергиен борд с участие в него на ЕБВР, ЕИБ, Световната банка и Европейската комисия. Идеята е Бордът да окаже финансова и структурна подкрепа. От организациите са поискали също да бъде назначен външен професионален мениджмънт на БЕХ и НЕК, както и гаранции за политическа независимост, безпристрастност и професионализъм на ДКЕВР.

Борисов е припомнил, че мандатът на ГЕРБ не е стигнал, за да бъдат приети промени в Закона за енергетиката, според които изборът на състава на ДКЕВР да става с мнозинство от две трети от народните представители. Бившият премиер е отбелязал, че законопроектът е повторно внесен в 42-то Народно събрание, но отхвърлен още на първо четене в пленарната зала от мнозинството на БСП, ДПС и "Атака".

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев е споделил оценката на двете асоциации за тотална ликвидна криза в енергетиката, предизвикана както от решения на регулатора, така и от недалновидното управление на сектора.

В срещата са участвали още водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев, бившият зам.-министър на околната среда и народен представител Ивелина Василева и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 10 години

MUTRATA prav enegetik na balkanite toi znae toi moje bojestvenata MUTRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

71

Анонимен

преди 10 години

Боце? Идеи?! Ама това да не е да краднеш от държавната софра, той само това може!? Дори и нормална мутра не е бил, а дребен слуга, пазач и разтривач на уши!

70

###

преди 10 години

te drugite o6te ot sega vikat i ska4at da se protivopostaviat , ne znaia kak 6te stane

fallback