Снимка: БТА
fallback

Европейският съюз не признава нито референдума в Крим, нито обявените резултати от него. Това се посочва в общо изявление на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу.

Двамата отбелязват, че в края на седмицата държавните и правителствените ръководители на ЕС ще утвърдят единен европейски отговор. Суверенитетът, териториалната цялост и независимостта на Украйна трябва да бъдат уважавани, заявяват Ромпой и Барозу.

Те отново определят референдума за Крим като незаконен. Двамата добавят, че ЕС не признава и няма да признае анексирането на Крим и Севастопол от Руската федерация, пише БТА.

Oще по темата
Украйна и светът няма никога да признаят анексирането на Крим от Русия, заяви днес временният президент Олександър Турчинов в отговор на подписаното в Москва споразумение за присъединяване на Крим, предадоха Франс прес и Интерфакс.

"Украйна и целият цивилизован свят няма никога да признаят анексирането на украинска територия", обяви Турчинов, цитиран от Интерфакс. "Това е опасно решение, което няма никакви юридически последствия. Това е опасна провокация не само за Украйна, а и за Европа и за целия свят", подчерта той.

Турчинов обвини руския президент Владимир Путин, че следва примера на нацистка Германия, като анексира украинския полуостров Крим. "Руските власти започнаха днес мръсна игра, за да анексират Крим. С анексирането на територии на други държави от нацистка Германия започна Втората световна война. Днес Путин следва примера на фашистите от 20-и век", каза Турчинов пред журналисти.

У нас на 24 март, в 10.00 часа на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

На заседанието ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България свързани с развитието на кризата в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 10 години

Въпросът е друг - какво търсиме още в този гейски съюз? И колко време още може да издържи тази кирлива и свръхкорумпирана система?

70

liana78

преди 10 години

Пак закъсня псевдо президентът със свикването на КСНС, трябваше да го направи още преди да изрази безумната си позиция и едва ли не да приветства бъдещи военни действия, това не е присъщо поведение на един достоен държавен глава.

69

Анонимен

преди 10 години

ЕС не признава РЕФЕРЕНДУМ?Една демокрация спре ли да зачита думата на хората - пиши я диктатура!

fallback