Снимка: архив, Булфото
fallback

Председателят на правната комисия Четин Казак очаква президентът Росен Плевнелиев да вземе „най-правилното решение“ при разпределението на партийните квоти за членове на ЦИК.

Той обаче не коментира точно какво трябва да е разпределението, след като ГЕРБ и БСП вече влязоха в спор кой колко представители в ЦИК трябва да има.

„Вие си направете вашите аритметики и ще прецените най-добре“, обърна се Четин Казак към журналистите в парламента, след като правната комисия изслушва близо 4 часа кандидатите за членове на ЦИК, номинирани от партии и коалиции.

„Пропорционалното представителство трябва да бъде на база 13 делено на 4-те парламентарни групи, като разделите, ще видите колко се падат членове на ЦИК на всяка една от парламентарните групи“, обясни той пред медиите.

Срокът за внасяне на окончателните кандидатури за ръководство на ЦИК от парламентарно представените партии изтича утре в 18.00 часа. 20 март е последният срок, предвиден в Изборния кодекс за избиране и съответно назначаване на членове на ЦИК. Народното събрание избира ръководството на ЦИК – председател, двама заместници и секретар, а президентът назначава с указ останалите 15 членове. По един представител ще имат НДСВ и Синята коалиция, които имат евродепутати, така партиите в НС трябва да си разпределят 13 места.

Oще по темата
Според Четин Казак процедурата, която беше предвидена като публична и прозрачна, е била изпълнена на 100% с днешното изслушване.

По думите му партиите са се справили напълно с това да предложат качествени кандидатури за членове на ЦИК.

Бъдещата ЦИК ще бъде съставена от доста добре подготвени кадри. Бяха представени много авторитетни кандидатури с дълъг професионален опит в изборното законодателство и изборния процес като цяло, дългогодишни членове на минали формати на ЦИК или пък участници в различни избори на ниво районни, секционни избирателни комисии, обобщи той.

Според председателя на правната комисия гаранциите, че ЦИК няма да се влияе от партиен натиск и ще работи професионално, са записани в самия Изборен кодекс.

„ЦИК е превърната в професионален орган с мандат 5 години, членовете на бъдещата Централна избирателна комисия ще имат гаранцията и защитата на своята мандатност. Има редица ограничения за упражняване на друга дейност, така че те ще имат възможност изцяло да се посветят на работата си в ЦИК“, изтъкна Четин Казак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback