Мая Манолова Снимка: архив, Булфото
fallback

"Доказан професионалист с дългогодишен опит" беше най-честото определение при представянето на кандидатите за членове на Централната избирателна комисия за евроизборите на 25 май пред правната парламентарна комисия.

Освен дългогодишен опит в професията им, основно юридическа, с която ще допринесат за експертизата в ЦИК, бяха изтъкнати и други персонални качества на някои от кандидатите, като "работохолик" и "спокоен и уравновесен" например.

Най-често пък номинираните обясняваха важността на ЦИК и това, че комисията има много задължения и кратки срокове за справяне с тях.

Oще по темата
Номинациите са 24. Правната комисия изслушва кандидатите по поредността на внасяне на предложенията в деловодството на НС над три часа.

Номинациите са от народни представители, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

По регламент кандидатите бяха представени първо от партията или коалицията, която ги издига, после те самите имаха думата да допълнят представянето си, а след това депутатите и представители от администрацията на президента имаха възможност да зададат своите въпроси към кандидата и да получат отговори от него.

Новият Изборен кодекс предвижда комисията да е от 19 членове. От тях четирима души са ръководство - председател, двама зам.-председатели и секретар, които се избират от НС по предложение на парламентарните групи, тоест би следвало ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" да имат свой представител в ръководството.

Както Dnes.bg писа, опозиция и управляващи вече влязоха в спор за това какви да са квотите им, като от левицата смятат, че трябва да са по равно, а от ГЕРБ – с един представител повече.

Депутатът от левицата Мая Манолова тогава обясни, че при 19 членове на ЦИК, от които четирима души ръководство, двама членове от Синята коалиция и НДСВ, които имат евродепутати, остават още 13 места - за ГЕРБ – 5, за „Коалиция за България“ – 5, двама за ДПС, един за "Атака".

Съгласно новия Изборен кодекс ръководството на ЦИК ще се избере от парламента, но президентът ще назначи членовете.

„Коалиция за България“ номинира за председател на комисията юриста Ивилина Алексиева. Мая Манолова заяви, че освен безспорна юридическа експертиза, тя има и опит като наблюдател по време на избора, и като експерт при изработване на изборно законодателство.

Тя изтъкна, че кандидатурата на Алексиева не е партийна и номинацията е подкрепена и от 14 НПО-та.

Ако бъде избрана в ЦИК, Алексиева, която е изпълнителен директор на Института за модерна политика, ще се стреми комисията да бъде професионална и почтена.

„Коалиция за България“ номинира още юристите Александър Андреев, Росица Матева, Таня Цанева, дългогодишния член на ЦИК Румяна Стоева – Сидерова и Камелия Нейкова, предложена от Професионално сдружение на държавните служители, Фондация „Обща кауза” и от Сдружение „Нова алтернатива”.

ГЕРБ предлага 7 кандидати – един председател и шестима членове. От партията предлагат за председател юриста Маргарита Златарева, която има и опит от участие в ЦИК.

Манолова попита Златарева как вижда работата на ЦИК с гражданските организации.

„Подкрепям прозрачността, вкарана в Изборния кодекс, но присъствието на толкова много хора в залата, в която ЦИК ще работи, не знам дали е много положително. Поздравявам за прозрачността, тя е модерна“, отговори Златарева.

ГЕРБ предлага още за членове на ЦИК юриста Мария Бойкинова, участвала в работата на секционните избирателни комисии в предишни вотове, Емануил Христов, математик с опит в ЦИК, Йорданка Ганчева, юрист, Румен Цачев, юрист със специализация по публична администрация, Георги Баханов, също юрист, бивш зам.-областен управител на Благоевград и социолога Цветозар Томов, който е предложен включително от 8 НПО-та.

Томов се обяви за професионална изборна администрация, и за това в бъдеще политиците да нямат нужда от баланс на силите, когато се избират ЦИК и СИК.

ДПС предлага трима членове на ЦИК – юристите Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов. Кандидатурите им бяха представени от председателя на правната комисия Четин Казак.

НДСВ номинира Иванка Грозева, юрист с 20 години стаж, с опит включително в ЦИК.

Синята коалиция предложи за член на ЦИК Ивайло Ивков, адвокат с 22 години трудов стаж. Той бе и сред най-препитваните кандидати. Кое в организацията на изборите е най-дразнещо и е най-големият недъг, попита социалистката Мая Манолова, която бе сред най-активните „изпитващи“ кандидатите.

Ивков каза, че няма опит в тази дейност, нито като политик и е член на Реформаторския блок едва от няколко месеца. Според него обаче ЦИК е много подценен, но изключително важен орган, който е натоварен с много правомощия.

„Леко лицемерие на закона е това, че изисква кандидатите на членове на ЦИК да се освободят от досегашните си ангажименти в дружество“, допълни Ивков.

Той бе попитан от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов защо иска да се откаже от практиката си, но директно не се съгласи с тезата, че според закона не може членовете на ЦИК да са действащи адвокати.

„Атака“ предлага юриста с 22-годишен стаж Владимир Пенев. Националистите номинират и Мария Мусорлиева, която изтъкна, че е много трудно при тежките срокове и задължения на ЦИК, тя да има и „човешко лице“ и да комуникира с обществото.

За членове на ЦИК са номинирани и кандидати, предложени от отделни народни представители, възможността за което е уредена в новия Изборен кодекс.

Предложенията са четири, всички от депутати от „Коалиция за България“. Жельо Бойчев предлага Таня Дишлиева, Таско Ерменков номинира Цветан Милев, Георги Свиленски предлага за член на комисията Ясен Стоев, а Дора Янкова номинира Иван Гавазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

аз

преди 10 години

Празни приказки за пред матряла. Иначе задкулисно - наши хора. Социалистическа му работа.

15

Анонимен

преди 10 години

На изпита за ЦИРК всички са доказани артисти с опит.

14

Анонимен

преди 10 години

Тоя изпит за бардак ли е?

fallback