Снимка: Булфото

Тезата на Борисов, че Местан управлява държавата, е абсолютно несъстоятелна, но съзнателна, обясни лидерът на ДПС във Велико Търново.

Той посочи, че единственото вярно в изказването е, че Доган е най-високо. „Вярно е, че г-н Доган е най-високо, тъй като живее в Бояна, а Бояна е високо. Всичко друго е в главата на Борисов”, заяви Местан и посочи, че това не е поредната случайно изтървана нелепица, а ясна стратегия на лидера на ГЕРБ.

Според него с тезата, че най-високия пост е на Доган, а Местан управлява държавата, Борисов прави опит да повтори случилото се през 2009 година, пише Агенция "Фокус". „Тогава той успя да отпуши мощна анти-ДПС вълна, която го качи на власт. Този път няма да му се получи, защото няма никакви основания за подобна теза”, категоричен бе Местан.

По отношение на отвореното писмо на Съюза на съдиите в България /ССБ/, разпратено днес до медиите, Местан каза, че реакцията на Съюза на съдиите е разбираема, защото те отстояват независимостта си, "но не съм аз този, който би могъл да бъде повод те да се почустват обект на намеса", отбеляза той.

През годините много представители на ДПС от местната власт, както и членове на парламентарната група на партията са били обект на наказателно преследване, срещу тях текат съдебни дела, но никога председателят на ДПС не е коментирал който и да било съдебен процес срещу който и да е кадър на ДПС, посочи Местан.

Още по темата

Според думите му, стана ясно още, че ДПС не може да бъде обвинено в каквато и да е намеса в независимата съдебна власт. Той допълни, че като председател на партията негов политически дълг е било да артикулира настроенията на избирателите на ДПС от трибуната от Народното събрание.

Според Местан, през годините много кадри на ДПС, от местната власт до членове на парламентарната група, са били обект на наказателно преследване. Срещу тях и в момента текат съдебни дела, но нито председателят на ДПС, нито който и да е от ДПС, не е коментирал съдебен процес срещу кадър на ДПС.

Лютви Местан коментира и случая в Лясковец и пожела да бъде направена проверка за да се установи допуснати ли са грешки и от кого. По думите му, трагичният инцидент не е основание да се поставя въпросът за политическата отговорност на министър Цветлин Йовчев.

Той определи искането на оставката на вътрешния министър заради този случай за несериозно. По думите му профилът на Цветлин Йовчев не може да бъде обвързван нито с БСП, нито с ДПС, а с експертността и надпартийността. 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase