Снимка: БТА

България няма да подкрепи предстоящия референдум за отделяне на Крим от Украйна, стана ясно днес на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с представители на граждански и неправителствени организации. Пред тях той обяви бъдещото допитване за незаконосъобразно.

"Предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен и ние не можем да го подкрепим, нито една друга държава не го подкрепя", отбеляза премиерът. Той се позова на украинската конституция, която не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия.

"Ако сегашният украински парламент промени конституцията си и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция", обясни все пак премиерът.

Новото правителство в Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото правителство, каза Орешарски, запитан защо външният министър Кристиан Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица.

В същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ, а няколко дни по късни представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита, каза премиерът. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза още Орешарски.

По думите му позицията на страната ни е фокусирана около няколко принципа, като на първо място е подкрепата за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Именно заради това външният министър Кристиан Вигенин е бил на посещение в Киев.

Орешарски добави, че правителството се обявява за териториалната цялост на Украйна. "В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост", уточни той. Министър-председателят настоя украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са те.

"Следим ситуацията и към настоящия момент няма оптимистични новини", смята Орешарски. По думите му нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. Затова ще се търси вариант за дипломатическо решение на кризата, за да не се стига до налагане на санкции.  

Другата седмица ще се проведе Среща на върха в Брюксел, на която ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase