Снимка: архив, Булфото
fallback

Вече ще има глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или пък издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение.

Това записаха депутатите в промените, които приеха на първо четене в Закона за движение по пътищата. Същата е санкцията и за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.

Oще по темата
С промени в закона се цели също да се спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас.

Ако текстовете бъдат приети и на второ четене, преди прехвърлянето на собствеността на автомобила на лице без адресна регистрация в България, ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.

Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв.

Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили дори ако те остават с чуждестранните си номера.

Въвежда се и възможността собствениците на пътни превозни средство да предоставят електронен адрес за кореспонденция във връзка с нарушения по закона. Тази опция обаче е възможна само ако те притежават квалифициран електронен подпис.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ - малките автосервизи да се регистрират в транспортното министерство.

Предложението на бившите управляващи предвиждаше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да определя с наредба реда за извършване на регистрация и за извършване на дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за обществено ползване, и за издаване на удостоверение за регистрация.

По време на дебата вчера БСП обвини ГЕРБ в лобизъм за големите автосервизи.  Според социалиста Петър Мутафчиев, ако трябва да се регистрират и малките гумаджийници, те ще фалират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Симо

преди 10 години

За алармите се сетиха, а за автомобилите без ауспуси и камикадзетата с мотори, които за собствен кеф, оглушават и тормозят денем и особено нощем живущите около бул. България (и не само) никой не се сеща да гони и наказва. Може би защото трудно ще ги ловят. Абе каквато държавата, такива и законотворците. Може да е обратното.

54

Анонимен

преди 10 години

Време беше! Амън от аларми за 50лв., сложени на коли за 500. Кой ще ви ги открадне бричките? Плюс това се обзалагам, че никой не отива до прозореца да види какво става с колата му, когато завие алармата. Пък и ако са решили да откраднат колата - глупавата аларма няма да ги спре.

53

Анонимен

преди 10 години

С промени в закона се цели също да се спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас.....не разбирам кое е лошото в случая? Купува в България, остава пари тук...?

fallback