Боядисаната Братска могила в деня на годишнината от Катинското клане. Снимка, архив Булфото

Столичната община е безразлична към оскверняването на паметниците на Васил Левски, на Съветската армия и Братската могила. Посегателствата върху обекти, част от културно-историческото наследство на града ни, са неприемливи във всичките им форми, особено в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Това се посочва в декларация на групата БСП в Столичния общински съвет /СОС/, представена на днешната сесия от председателя на групата Милка Христова.

Още по темата
На 23 февруари Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с флага на Украйна, а на 2 март, отново същият паметник бе нашарен с червен спрей и надпис: "Долу ръцете от Украйна". На 5 март Братската могила в Борисовата градина осъмна в полски и украински цветове в деня на годишнината от Катинското клане.

В края на миналата година статуята на футболиста пред Националния стадион Васил Левски на няколко пъти осъмна "облечена" с футболен екип. Едно от лицата на „Протестна мрежа" беше задържан през ноември, след като той и още няколко души боядисаха паметника пред входа на централата на БСП. Вчера бяха счупени стъклата на клуб на БСП в столичиния район "Слатина".

Съветниците от левицата настояват, че кметът упражнява контрол по преместването, премахването и пряко отговаря за стопанисването и опазването на паметниците, включително и за тези в "Борисовата градина". Те са разтревожени от "необяснимото безразличие на общината към подобни посегателства".

За какво служи видеонаблюдението, след като проявите на вандалщина неколкократно се случват пред паметника, а извършителите остават неясни, попита Милка Христова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че само преди дни сме станали свидетели на акт, който ни връща доста години назад, когато отношенията в обществото бяха изключително ожесточени.

Беше нападнат клубът на районния съвет на БСП в "Слатина" с павета по арогантен, варварски и недопустим начин, каза Христова. Според нея този акт е индикация за политическата борба и напрежението, което ни очаква във връзка с предстоящите избори. Христова напомни, че клубът е общинска собственост и апелира за повече мъдрост, толерантност, за сражение на идеи, а не за бой с павета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase