Проф. Михаил Константинов. Снимка: архив, Булфото

Бившият член на ЦИК, математикът проф. Михаил Константинов предупреди, че предстои хаос на евроизборите заради подменената изборна администрация.

"Предстоят ни прости избори. По-прости от тези са само президентските и ще бъде смешно да се издъним", коментира той пред Нова тв и призова управляващите спешно да инициират поправка в закона, с която новата ЦИК да встъпи в длъжност след европейските избори, а старата избирателна комисия да направи предстоящия вот.

По думите му основната причина за тези му опасения е "тоталната смяна на висшата изборната администрация – новата Централна избирателна комисия".

Според Константинов повечето нови лица в комисията са без опит и ще влязат в изборния процес, който не е съвсем прост и има много нови елементи - сегашната ЦИК трабва да направи правилник, да създаде обучително звено, да назначи Районните избирателни комисии.

"За пръв път на тези избори ще се гласува с една бюлетина, върху която ще се отбелязват две неща – партията и кандидатът, а бюлетината ще бъде голяма и ще има номера върху нея. Глупаво е да вкарвате нови елементи и да се назначават хора без опит", предупреди той отново управляващите.

"Няма да издам голяма тайна, че маса хора отказаха да станат членове на ЦИК", отчете експертът. По думите причината е, че управляващите са въвели ограничения, които изключват класните специалисти и даде пример за това: 

"Ако сте член на комисията или участвате в ръководството й – нямата право да сте на друго трудово или служебно правоотношение, нямате право да участвате в търговски дружества или в управлението на фирми. Това грубо казано е трайно безработен юрист. Това е смешно ограничение", каза той и допълни, че нищо не пречи, тези хора да излизат в отпуск от другата си работа, когато се провеждат избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase