Снимка: Dnes.bg
fallback

Парламентът прие на първо четене поправките в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Друга промяна е въвеждане на пазарни индекси при определянето на референтния лихвен процент -  SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR.

Друга промяна предвижда възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В регулацията на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 10 години

айде стига са ни пробутвали тия скапани еврейски кредити..

44

вяв

преди 10 години

Като чета кои са вносители на закона ми е ясна каква са я свършили. Единия е неграмотно крупие, а другия престъпник защитаващ и работещ за българската мафия.

43

ицо

преди 10 години

Ей сега братя ще се видим в пари вече...Егати промените,на оня *** Данчо ментата му отне около 5 месеца да го измисли,внесе и гласува в парламента това гениално решение.Може да вземе и да си го завре той си знае къде.

fallback