fallback

Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс, съобщиха от президентството.

Oще по темата
 Според държавния глава приетият от Народното събрание Изборен кодекс въвежда правила, на които може да бъде дадена положителна оценка и които допринасят за подобряване на регламентацията на изборния процес.

"Въпреки безспорно положителните стъпки, Кодексът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока. Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално", гласи становището на президента.

Според него остават нерешени чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности, а мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит.

По тези причини и поради изключителното значение на изборното законодателство за функционирането на институциите и за общественото доверие към тях, президентът ще наложи вето върху някои от текстовете на Кодекса.

Държавният глава счита, че това ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес. Подробните мотиви на президента ще бъдат оповестени в най-кратък срок.

След две седмици ударна работа в парламента новият Изборен кодекс беше приет на 21 февруари. Най-спорните моменти в него се оказаха уседналостта, преференциалният вот, електронното гласуване и мажоритарното избиране на народни представители.

Въпреки че реално депутатите записаха преференциален вот в кодекса, те приеха и текст по предложение на Мустафа Карадайъ от ДПС, който на практика го обезсмисля.

Искането на опозицията да има електронно гласуване и мажоритарно избрани депутати беше отхвърлено от мнозинството. Не мина и искането на опозицията да се създаде един отделен избирателен район за българите, които гласуват в чужбина.

С кодекса се въвежда и машинното гласуване, което обаче за предстоящия евровот през май ще е експериментален и резултатите от него няма да се отчитат официално.

Парламентът отхвърли и активната регистрация, отново по предложение на ДПС. Тя предвиждаше въз основа на гласувалите на предстоящите евроизбори ЦИК да създаде електронен регистър на гласоподавателите, като след това преди следващи избори останалите, имащи право на вот, бъдат вписани допълнително.

Росен Плевнелиев вече обяви, че няма да налага вето върху Изборния кодекс, за да пречи или за да „играе партийни игри“. Президентът заяви, че за две години мандат е доказал, че налага вето с ясни аргументи.

Той разполага с 15 дни от приемането на закона, за да го върне за ново разглеждане от депутатите.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 10 години

Спряха да показват Следствения и Тиквата --Изтипосаха Глупавия

115

Анонимен

преди 10 години

В момента има полиция в Столична община и Общинска банка, разкри АФЕРА. Акцията е свързана с кокаиновия канал, разбит от българските и френските служби. Орлин Алексиев, който е общински съветник от ГЕРБ бе тарашен преди дни заради оперативна информация, че има касание към канала.

114

mitova

преди 10 години

Трудно се живее в държава, в която ПРЕЗИДЕНТЪТ работи срещу демокрацията! Месеци наред, с всяка своя дума или действие го доказва!

fallback