"Пневмония убиец коси след грипа", алармира във водещото си заглавие "Новинар". "Тази година грипната вълна беше 2 пъти и половина по-интензивна от миналата година", уточнява главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Засегнати тази зима са близо 1 млн. българи. Специфичното при грипния щам "Калифорния", познат още като "свински грип", който преобладаваше у нас през последните месеци, е, че засяга предимно млади хора, а не толкова възрастни. Той е по-агресивен от останалите щамове и често е съпътстван с бързо протичаща пневмония.

Партиите ще обявят евролистите си буквално в 12 без 5. Този час ще удари на 21 април, когато е крайният срок за регистриранена кандидатите за евровота на 25 май, изтъква "Преса". В момента основните политически играчи взаимно се дебнат и  изчаква. Според социолога Юрий Асланов основната причина партийните централи да пазят в тайна имената, с които ще влязат в парламента, е, че не искат да ги подлагат на продължителен огън.

Депутатите влязоха в конфликт вчера заради гласувания в четвъртък принцип на преференциалното гласуване. Тогава без дебати в полупразната пленарна зала те решиха, че когато избирателят не посочи определен кандидат в партийната бюлетина,  гласът му да се зачита като вот за първия в листата, пише на първа страница "Дума".
Новият Изборен кодекс не успя да направи обещаните сериозни поправки в изборните правила, коментира "Труд".

"ВМА има най-ценното - хората, но е обречена на дългове", е заглавието над интервю в "24 часа" с началника на академията полк. доц. Крум Кацаров. Доцентът алармира, че във Военна болница се изпращат най-тежките случаи от останалите болници, а  не се получава реалното финансиране за тях.

"Сивата икономика е мутиращ, бързопроменящ се икономически звяр, който се развива много бързо в зависимост от действията и бездействията на управленския елит и на данъчната администрация. Този звяр притиска частния сектор, пренасочва финансовите и инвестиционните потоци, закрива качествени устойчиви работни места." Тази констатация прави в интервю за "Преса" Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара.

С почти 44 000 души са намалели наетите в България за година, но съкращенията са засегнали изцяло частния сектор, тъй като в обществения дори е отчетено увеличение. Това показват данните на статистиката за работещите на трудови и служебни договори, отбелязва под глава "Сега". През 2013 г. броят им пада до 2.174 млн. души от 2.218 млн. през 2012 г. Но бюджетът е плащал на 560 574 българи, което е с над 2100 души ръст спрямо година по-рано, а частният бизнес - на 1.614 работещи, или с над 46 000 по-малко.

Обмисляме пакет реформи, които да се справят с намаляването на броя на действащите учители, съобщава в интервю за "Преса" министърът на образованието Анелия Клисарова. "Предвиждаме да въведем степента стажант-учител, при която още студенти в последен курс на педагогическите специалности влизат в класните стаи и да преподават като, разбира се, получават възнаграждение.
Говорим с кметове в малките населени места да се предоставят жилища срещу никакъв или символичен наем на учители. Започнахме преговори с представители на банките да предоставят потребителски или жилищни кредити с преференциална лихва. Плащаме за личен транспорт, ако липсва градски или междуградски. Променяме наредбата за развитие на педагогическия състав.", пояснява Клисарова.

В Европа плащат 10 000 лв. за студент по химия, у нас - 1700, казва пред "Стандарт" деканът на Химическия факултет проф.Тони Спасов. Според него става все по-трудно елитните учени да се задържат в България. "Пилеят се в държавата милиони за различни неща, а за такива смислени и неотложни цели, каквато е подкрепата за доказаните образователни и научни институции, не се мисли.

"Важното е Украйна да не се разпадне", казва в интервю за "Стандарт" външният министър Кристиан Вигенин. Изводът от кризата е колко е важна демокрацията и контролът между властите. "Ако имаше един по-балансиран контрол между различните власти в Украйна, нямаше да бъде възможно президентът еднолично за една нощ да реши да отложи подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, което провокира всичко, което се случи след това.", коментира Вигенин.

В отговор на въпрос за "Монитор" министърът на културата д-р Петър Стоянович допълва: "Като историк познавам добре създаването на държавата Украйна, знам на практика драматичните различия между австро-полската и руската й част, и социални, и културни, и архитектурни, дори в генофонда. Тези различия личат и в сегашните международни лагери, които са се оформили покрай революцията. Между другото, ситуацията много ми напомня световното разделение на исторически принцип, което се получи при войната в Югославия.”

"Очаквам следващият премиер на България да бъде каруцар", споделя в интервю за "Сега" драматургът Боян Папазов. Той не вярва в "сплотяване" около идеи, програми, платформи и каузи. Вярва в сплотяване около мъртви исторически и културни личности и феномени. И дава пример: "Като студент в Московския киноинститут с приятели няколко пъти ходихме на гроба на Сергей Есенин във Ваганковското гробище. Винаги заварвахме хора. Попитайте вашите читатели в Централните софийски гробища чии гробове се намират на първа линия от източната страна на църквата? Или друг въпрос: знаят ли къде е гробът на Алеко в софийските гробища?"

По-малкият брат на комика Димитър Рачков - Петър, бе арестуван в Бургас с 1100 фалшиви щатски долари, информира на първа страница "Телеграф". Парите менте са били открити в дома му при обиск от полицията. Униформените са извършили  претърсването, след като получили информация, че 34-годишният Петър Рачков е замесен в схема за пласиране на подправени банкноти.

На първа страница "Преса" съобщава за друга полицейска акция: Българи се прославиха в света като крупни наркотрафиканти и босове на канал за доставка на кокаин от Южна Америка за Западна Европа. В четвъртък във френското пристанище Хавър бяха заловени 1,4 тона кокаин за 273 млн. евро при съвместна акция на МВР и френските служби. Според главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров водеща роля в канала имат българи. Дрогата била скрита н гумите на камион, обслужвал българския екипаж на завършилото в края на януари рали "Дакар" в Южна Америка.

"Апашите минаха в нелегалност", пише на вътрешна страница "Стандарт". Две седмици след пускането на жандармерията в селата масовите кражби от вили и тормозът над възрастните хора спря.
Крадците не смеят да припарят до къщите и имотите на хората. Повечето бандити буквално са минали в нелегалност и се крият като партизани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase