Снимка: архив, БТА
fallback

Броят на избирателните райони скара управляващи и опозиция по време на дебатите за окончателното приемане на текстове от Изборния кодекс.

ГЕРБ настояваше да има специален район за българите, които гласуват в чужбина, който да обединява техния вот. Според Данаил Кирилов от опозицията българите зад граница отдавна са ощетени, а съпартийката му Десислава Атанасова призова да има отделен район за тях, защото в противен случай гласовете им се разпиляват.

Предложението на ГЕРБ в крайна сметка беше отхвърлено от мнозинството и народните представители записаха в кодекса, че избирателните райони ще са 31.

Изненадващо обаче беше одобрено друго искане на ГЕРБ – във Варна да има само един избирателен район, а не както се предлагаше в приетия на първо четене кодекс - да са два.

Oще по темата
Според Красимир Ципов деленето на Варна е напълно изкуствено и целта е да се манипулират резултатите там. Лиляна Павлова също настоя, че няма обосновка за разделянето на Варна на два региона и с това ще се създадат предпоставки за неравнопоставеност, контролиране и манипулиране на вота.

В Изборния кодекс накрая депутатите записаха, че от 31 многомандатни изборни района, три ще са в София, два в Пловдив, а останалите изборни райони съвпадат с границите на областите.

Парламентът не прие предложението на „Атака” кандидат-депутатите да подават декларация, в която заявяват своята сексуална ориентация, както и декларират дали принадлежат към тайни общности или организации.

Националистът Павел Шопов се опита да убеди депутатите в правотата на искането, но без резултат.

„Трябва да говорим открито и прозрачно, гласно започнахме да говорим преди 30 години, цяла революция направихме в тази насока, но пак не се знае кой кой е, защото има хора с мрачни и черни зависимости, така че важно избирателите да знаят кой кой е в това Народно събрание”, настоя той.

Според него няма нищо лошо в една такава декларация, след като хората с различна ориентация не се срамуват от това.

„Вие казвате хомосексуалност, аз ако кажа истинските думи тук, които използва българският народ, сигурно ще се възмутите... Въпросът е и за членовете на т. нар. тайни общества, които дават тук клетва, но те полагат клетва и на друго място”, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 10 години

България е известна с 2 световни музикални рекорда в книгата на Гинес: 200 каба - гайди и.... 240 кавала в Парламента.

38

Марин Раев

преди 10 години

Така депутатите си признават, че една голяма част от тях са гейове и с нетрадиционна сексуална ориентация освен това почти всички са в тайни общества за това са отхвърлили предложението на Атака!

37

Ниа

преди 10 години

Истината е,че хората приемат с насмешка това,но не осъзнават колко опасно може да е. Не е редно в парламента да вилнеят хора,които защитават идеята българските деца да се осиновяват от еднополови двойки,хора,които са против патриархалната рамка на семейството в България. Те нямат морал,а ще градят закони.

fallback