Росен Плевнелиев. Снимка: Impact Press Group

Политиците да смекчат тона помежду си, призова президентът Росен Плевнелиев след среща с представители на ДПС в рамките на т.нар. месец на политическите консултации, иницииран от държавния глава.

"Важно е да се спори с аргументи, а не с обиди, и не дай си Боже, с хвърляне на камъни", категоричен бе той.

Още по темата
Държавният глава апелира за толерантност и даване на добър пример от страна на политическите лидери, а не "за партизански подход и използване на езика на омразата".

"Политическите лидери да дадат пример за уважение към различния, а не за противоборство на всяка цена", настоя отново той.

"Наблюдаваме в последните дни отново опити за ескалация на напрежението. Няма как като държавен глава да бъда спокоен, когато се хвърлят камъни и се извършват посегателства срещу религиозни храмове. Изключително важно е да се гарантират гражданският, етническият и религиозният мир и институциите да действат синхронизирано, за да се отнесем отговорно към това предизвикателство", подчерта Плевнелиев.

Президентът посочи, че етническата конфронтация е "много грозна част" и изрази надежда тя да не присъства в ежедневието.

"За съжаление обаче тя е следствие от нагнетяването на напрежение, агресия и използване на езика на омразата, включително и от политически субекти и от политически лидери", каза той.

Позицията на президента е, че предизборната агитация трябва да се води на български език. Плевнелиев подчерта, че ще защитава и в бъдеще тази теза.

До средата на март държавният глава ще направи обръщение от трибуната на парламента във връзка с предстоящите евроизбори. Плевнелиев допълни, че се надява на честен дебат по европейския дневен ред и на това у нас да се проведат "европейски избори, а не партизански".

Президентът посочи, че следи внимателно дебатите около Изборния кодекс.

"За съжаление сме свидели отново на едно "надбягване в кратки срокове с времето", изтъкна той.

"Като държавен глава ще се отнеса много отговорно към своето право на вето, което съм обещал пред българските граждани, че ще налагам само прозрачно и с ясни аргументи. Предстоят дни на работа както в парламента, така и в Президентството", заяви той по отношение на Изборния кодекс и евентуално вето от негова страна върху текстовете.

Росен Плевнелиев заяви, че ще се радва на развитие около предложения от него референдум за изборните правила.

ДПС е втората парламентарна група след "Атака", с представители на която той проведе среща.

Президентът заяви, че е благодарен за проведения "много прагматичен и конструктивен диалог".

Той посочи, че по стратегическите приоритети на програмата "България 2020" е постигнат консенсус не само с ДПС, но и с другите парламентарно представени политически сили.

Подобряването на изборното законодателство, обществените поръчки, големите енергийни проекти, монополите, инфраструктурата, реформата в здравеопазването, референдумът, иницииран от президента, са част от обсъдените днес теми с ръководството на ДПС.

Президентът се обяви за демонополизация на Здравната каса.

На срещата е бил поставен и въпросът за медийната среда в България. Президентът посочи, че няма как да е доволен от 100-то ни място според "Репортери без граници".

Росен Плевнелиев отново се обяви за прозрачност по отношение на собствеността в медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase