Йордан Цонев. Снимка: архив, Булфото

Йордан Цонев от ДПС настоя че партията му ще продължи да се бори предизборната кампания да може да се води и на майчин език. Пред Нова тв той коментира, че не вижда какъв е проблемът да можеш да кажеш няколко думи на възрастните хора, които не по своя вина не разбират добре български.

"Всеки активист на ДПС - от лидера до местния активист, произнася цялото си слово на български език и след това не всички, но някои от тях казват: "За по-възрастните ни родители, позволете ми да кажа няколко думи в резюме на това, което съм казал на български. Правото да ползваш майчиния език съответства с българската Конституция и това е нещото, за което ДПС ще продължи да се бори", категоричен бе той.

Още по темата
По думите му това, което ни разделя сега, е омразата и злобата.

"Ние няма да станем по-силни, ако всички сме от една религия и един етнос, ще станем по-силни, ако това разнообразие се обедини, заедно в обща цел. Ние познаваме нашия електорат, даже поименно, лично", похвали се Цонев.

"ДПС няма нужда от стягане на редиците по този начин, отвърна той на въпрос дали петъчните окървавени протести в Пловдив не помагат на ДПС да втвърди електората си.

Депутатът каза още, че срещите на Делян Пеевски с Цветан Цветанов са му "много интересни".

"На мен ми стана интересно, защото започна да ми се вдига завесата за това кой се страхуваше Пеевски да стане шеф на ДАНС. Завесата вече ми се вдигна – Цветанов и бившето управление на ГЕРБ се страхувахат", отговори си той.

Цонев настоя, че не вижда в срещите им търговия с влияние, "виждам свидетелство за технологията на управление на ГЕРБ", каза депутатът.

В коментар на твърденията на бившия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов, че разполага с разговори, уличаващи Йордан Цонев в притежаване на фирми, които управлявал чрез подставени лица, на които са възстановявани огромни суми ДДС в периода 2005-2006 година, депутатът каза: "Нямам фирми, не знам да има такава разработка, опазил ме Бог да имам фирми с подставени лица".

Народният представител обясни, че много отдавна живее с депутатската си заплата, а от двайсет и няколко години откакто е политиката, се е изписало много за него, но нито веднъж не е бил обект на разследване.

"Имам чувството, че съм се родил в гейт и ще умра в гейт", коментира той медийните скандали и настоя да говори за това, за което е поканен, а именно промените в Закона за потребителския кредит.

Според Йордан Цонев, който е председател на бюджетната комисия, а и един от вносителите на законопроекта, когато лихвите се определят на пазарен принцип, търсенето и предлагането на кредити от банките ще определя стойността на лихвите.

"Ако действат пазарните принципи, какво пречи на банките да намалят фиксирания компонент?", попита той.

Депутатът обясни, че новите промени няма как да действат с обратна сила и всички теглени досега кредити ще се изплащат и управляват спрямо досегашните условия.

Цонев обаче се похвали, че законопроектът изчиства няколко проблемни зони при комуникацията между банките и потребителите. Предложени са решения не само по отношение на лихвите, но и се премахват част от таксите, които вече ще бъдат налагани при доказани разходи на банките. Направени са и промени и се премахва част от наказателната лихва при предсрочното погасяване на кредитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase