Местан при Плевнелиев. Снимка: БТА

ДПС очаква от президента Росен Плевнелиев да свика заседание на КСНС по въпросите на етническия мир, "ако ситуацията в страната наложи това".

След среща при държавния глава в рамките на т.нар. месец на политическите консултации, лидерът на партията Лютви Местан заяви, че има остра необходимост от диалог.

"Изживяваме месеци на остра политическа конфронтация", подчерта Местан, според когото КСНС и консултациите при президента са сред малкото форми на диалог между институциите.

Още по темата
От ДПС се надяват утре - Денят на Апостола, да не се използва за реализиране на партийни цели и ескалиране на напрежение.

"Апостола е знаме на всички български граждани и не може да бъде експлоатиран като знаме на крайния национализъм, като основание да се разгръщат ксенофобски, антисемитски настроения", подчерта Местан.

Лидерът на ДПС напомни мечтата на Левски за "демократска република, в която българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение".

"Трябва да се научим да четем следващата част на този завет – и всички ще спадат под един общ закон", допълни Местан.

Той бе категоричен, че няма развитие за нито една страна, която не е осигурила гражданския мир и етно-религиозния мир.

Днес ДПС ще подкрепи инициативата на председателя на Народното събрание Михаил Миков парламентът да гласува нарочна декларация във връзка с ескалацията на напрежение от последните дни.

"Ще се разграничим от неприемливи изказвания, които звучат и провокативно, и могат да доведат до противопоставяне на български граждани, които биха могли да засегнат конституционно заложения принцип за единство на българската нация", заяви Местан.

Той уточни, че утре няма да е до паметника на Левски с официалните лица за отбелязване на 141-годишнината от гибелта на Апостола, защото е включен в делегацията на премиера Пламен Орешарски за двудневната му визита в Баку, но в столичния център ще има представители на ДПС.

Според Местан проблемът с изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов е в начина, по който е било разбрано.

"Имената, които той сподели, се възприеха едва ли не като имена на небългарски граждани. Това породи реакцията", уточни той отново и допълни, че това са имена на български граждани, пострадали от тоталитарния режим в името на борбата за борба и свободи.

Лютви Местан смята, че когато става въпрос за толкова деликатна тема, е хубаво езикът да бъде "една идея по-прецизен", за да се избегне рискът от грешно разбиране и споделил това с Хафъзов.

По темата за референдумите, председателят на ДПС заяви, че национални допитвания трябва да се провеждат при много ясно формулирани въпроси и след много широка разяснителна кампания, за да бъде информиран вотът на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase