Оредели парламентарни редици. Снимка: Булфото

Парламентът приключи работа за днес, след като не успя да събере нужния кворим от 121 депутати, за да продължи работа по текстовете от Избория кодекс.

Още по темата
Проверката бе поискана от ГЕРБ, след като депутатите от "Атака" напуснаха заседанието заради отказа на председателството да допусне в зала разглеждането на декларация на националистите, която да осъди думите и поведението на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, чиято скандална реч за защита на агитацията на майчин език, взриви залата в петък.

Впоследствие се оказа, че "Атака" нямат внесена декларация в деловодството на НС, но въпреки това националистите напуснаха залата, макар Мая Манолова да ги призова да останат.

След 30-минутна почивка заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов поиска проверка чрез регистрация с електронната система на НС.

Регистрираха се 109 народни представители, така се оказа, че освен от "Атака", в залата липсваха и депутати от други ПГ.

Единственото, което остана като вариант за Имамов, бе да удари парламентарния звънец за край на заседанието и да насрочи ново извънредно – утре от 10.00 часа.

Минути след това "Атака" внесе в деловодството на Народното събрание проекта си за декларация за осъждане на изказването на Хюсеин Хафъзов.

В мотивите се посочва, че депутатът от ДПС е направил "безпрецедентни изказвания, които са пример за говорене с езика на омразата, екстремизъм и антибългарска позиция".

"Изказванията му взривиха българската общественост и доведоха до нарушаване на гражданския и етнически мир, до протести, вълнения и нагласи, които застрашават устоите на демократичното общество и държава", отбелязват вносителите.

Според "Атака" нито ръководството на ДПС, нито Хафъзов са изразили "разкаяние", дори са поискали прегласуване на спорния текст за езика, на който се води предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase