Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов. Снимка: Булфото

Парламентарната група на "Атака" напусна пленарната зала заради отказа на депутатите да бъде приета декларация, осъждаща изказването на Хюсеин Хафъзов.

Преди три дни депутатът от ДПС взриви парламента по време на обсъждането на Изборния кодекс, когато отпадна предложението предизборна кампания да може да се води на друг език освен българския.

Още по темата

Тогава Хафъзов обяви от трибуната, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските избраници с аргумента:

"Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна без значение вашето отношение към демокрацията. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите. Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната. Аз съм за демокрация без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната", каза Хафъзов, чиито думи бяха заглушени от силни освирквания.

Днес при представянето на предложението за декларация лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви: "Моето процедурно предложение е във връзка със скандалното и недопустимо изказване на Хюсеин Хафъзов. Настояваме дневният ред да бъде променен и да започнем с декларация, която да осъди това".

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова обаче му отвърна, че няма как по време на извънредно заседание да бъдат променени точки.

"Ще има възможност в сряда да бъде внесена декларацията", отвърна тя на настояванията на националистите.

След тези й думи депутатите от "Атака" демонстративно станаха и напуснаха пленарната зала.

"Аз не мога да се примиря с арогантността, с която ДПС се заявява за ментор на българския парламент. Не беше такава идеята за кабинета на Орешарски", коментира в кулоарите Сидеров.

На въпрос за агитацията на майчин език и ще се съгласят ли националистите с ДПС, лидерът на "Атака" заяви: "Ясно изказахме нашата позиция, че сме против тази агитация. Ако се опитат по някакъв начин да върнат този въпрос, това ще бъде супер скандално, и не знам дали изобщо тогава трябва да съществува този парламент".

Веднага след минискандала в парламента и напускането на националистите депутатите излязоха в кратка почивка заради липсата на кворум.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов обяви, че в зала присъстват 110 народни представители и удари звънеца за 30-минутна почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase