Снимка: Bulgaria On Air

Абсолютно сигурен съм, че премиерът Пламен Орешарски нямаше да направи такова изказване за търговските вериги, ако не разполагаше с конкретни доказателства за нарушенията, заяви в ефира на Bulgaria On Air Румен Гечев, депутат от БСП, който е и заместник-председател на Комисията по икономика и туризъм.

По думите му след изборите правителството е предприело мерки в две основни направления - банките и търговските вериги. По второто от няколко месеца се правят сравнителни анализи с чуждото законодателство, предлагат се нови закони или се търси корекция на стари.

Още по темата
Гечев е категоричен, че най-важното в момента е българските производители да бъдат третирани така, както и чуждестранните. Във връзка с обвиненията на премиера за източване на ДДС и укриване на печалбата от страна на веригите, той поясни, че според него няма как една търговска верига да разширява своята дейност повече от 10 години и да не плати данък печалба.

“Ползата от търговските вериги не подлежи на никаква дискусия, но работата им трябва да е в рамките на европейските добри практики”, твърди Гечев.

По думите му Законът за потребителския кредит е на финалната фаза и предстои да мине през икономическата комисия, а след това и в пленарната зала. Гечев твърди, че е намерена подкрепа от всички парламентарни групи, ето защо няма съмнение, че законът ще бъде приет. Основната му цел е да редуцира и да осветли таксите на банките.

Във връзка с новия законопроект, свързан със Сметната палата и смяната на нейното ръководство, депутатът от БСП посочи, че целта е принципна. По думите му не се дава оценка на досегашното управление, а за оценка на две системи. "Искаме да върнем колективното начало в решенията. Целта не е смяна на ръководството, а връщане към система, която е по-добра", посочи той.

На въпрос, свързан с идеите на БСП за реиндустриализацията, Гечев посочи, че държавата трябва да се намеси като стимулира износа на частния бизнес на световния пазар, както го правят САЩ, европейските и други страни.

“Държавата да оздравява стратегически предприятия и да ги продава обратно на частния бизнес. Това е практика от десетилетия. Няма причина да не го прилагаме, ако ще бъде печелившо за България”, категоричен е Гечев.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase