Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Спогодбата със Северна Корея е стандартна, не виждам защо е необходима истерия. Така външният министър Кристиан Вигенин отговори на исканията на ГЕРБ за оставка на кабинета заради вчерашното решение на МС да си сътрудничим с КНДР в областта на науката, образованието и културата.

Страната ни има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с почти всички страни-членки на ЕС, коментира министърът пред Нова телевизия.

Вигенин допълни, че на 1 октомври 2010 г. тогавашният външен министър Николай Младенов внася в Министерския съвет проект за решение, с което предлага такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тя е подписана и е изтекла през декември 2013 г.

Министърът обясни, че това са 3-годишни програми, които се възобновяват. „Дейностите на тази спогодба,  която е рамкова, са доста ограничени. В миналото са се изчерпвали с участия в кино фестивали“, уточни Вигенин.

Външният министър коментира, че едва ли българските медии има какво да научат от севернокорейските, но ние бихме били полезни на тях в това отношение.„Няма как държавата да принуди частни медии да си сътрудничат с някого, ако той не иска. Това е рамка, която дава възможност да бъде използвана”, коментира още той.

Вигенин добави, че в момента България се подготвят да поеме ротационното председателство на Европейския съюз в Пхенян, тъй като една част от страните-членки нямат дипломатически представителства там и ротацията върви по-бързо.

„Ние самите, за разлика от правителството на ГЕРБ, което е побързало да я поднови преди изтичането на 3-годишния период, внимателно преценихме ситуацията политически. За радост, напрежението между двете Кореи намаля вчера, когато беше взето решението за утвърждаването на текста”, заключи външният министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче смята, че „за пореден път министър Вигенин се опита да оправдае с мънкане скандалното решение на управляващите“.

След като вчера коментира решението на кабинета във Facebook, днес експремиерът отново отговаря задочно на управляващите в социалната мрежа. Борисов посочва, че споразумението със Северна Корея датира още от 1970 година.

„Но му напомням (на Кристиан Вигенин – бел. ред.), че и Башар Асад е бил на посещение в България, но след като се обърна срещу своя народ, беше обявен за диктатор и всички демократично мислещи лидери по света се разграничиха от неговата политика, а в това време Станишев изпрати депутат от БСП в Сирия на посещение”, коментира Борисов.

Според него същото се случва и сега. „Правителството преподписва споразумения със страна, където през последните две години настанаха чудовищни събития, които потресоха цялата демократична общественост – само преди няколко дни новият държавен ръководител Ким Чен Ун екзекутира цялото семейство на чичо си, ликвидира брата на баща си, уби бившата си годеница и изпрати роднините й в трудов лагер“, отново напомни лидерът на ГЕРБ.

По думите му това е страната, която миналата година обяви, че възнамерява да произвежда повече плутоний за ядрено оръжие. „Всички тези факти, гарнирани със снимката на Орешраски с Янукович, която първо беше разпространена от международни медии, са изключително лоши сигнали за страната ни. Правителството е в тотална изолация и незабавно трябва да си отиде“, отново поиска оставката на кабинета Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase