снимка: Bulgaria On Air
fallback

„Дебатите за Изборния кодекс отиват към мъчителен консенсус. Получава се нещо като стара дреха с нови кръпки, но въпреки това вярвам, че някои изменения в норматива ще влязат в сила преди евроизборите през май“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air проф. Пламен Георгиев, говорител на Гражданска инициатива за свободни и демократични избори. Според него няма как за толкова кратко време да има изцяло нов норматив.

Това донякъде е и добре, и зле. България има огромна нужда от нов Изборен кодекс, но той не бива да бъде претупан. Има прекалено много пробойни, които трябва да се запушат. Самата философия на закона трябва да се промени, защото всъщност е важно не кой и за кого гласува, а как се броят гласовете. В момента имаме една сметачна машина с много фира“, обясни още експертът.

По думите му провеждането на референдум по темата не е лоша, но размива фокуса от реалните проблеми. „Впуснахме се в политическите аритметики и удрянето по кокалчетата. Освен това, нека бъдем ясни, българинът няма правна култура, нито подобаващо отношение към законите си“, каза още Георгиев.

Относно отхвърленото вече предложение за електронно гласуване, той бе категоричен, че колко и да е добър този вариант, България все още не е дорасла за електронен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Румен221

преди 10 години

Приятели,- Подигравката да имаме 7,0 милиона избиратели, при 6,9 милиона население е ПОЗОР!- Изборите трябва да се провеждат по ДАНЪЧЕН АДРЕС (социално осигурителен, пенсионен или учебен). Това е изискването за Уседналост, което отразява ЛИЧНИЯ ФИНАНСОВ ИНТЕРЕС, на всеки гражданин И Конституционното ползване на Права - само при изпълнени Задължения за плащане на подоходни и имуществени Данъци (Чл.60)!- Всички сме свързани с БЮДЖЕТА И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ системи ДАВАМЕ ИЛИ ВЗЕМАМЕ, а управниците имат САМО ЕДНА ФУНКЦИЯ:- ДА СЪБЕРАТ ПАРИТЕ НИ, ЧРЕЗ ДАНЪЦИ И ДА ГИ ПОХАРЧАТ В ПО

7

Румен221

преди 10 години

КазахКонституция Глава- Чл.3. и Чл.36. Кампанията се провежда само на български Чл.10. Гласуването е лично право, по една технология и без посредници хора, технически с-ва Чл.11. В изборите участват само партииЧл.12. Сдруженията на граждани не участват в избори Гл.- Права и задълженияЧл.58.В изборите не участват осъдени и изтърпяващи наказание Чл.60Участват плащащите в Б-я данъци - имуществени, от труд и собственост (Уседналост!) Другото е правно Пустословие.

6

Анонимен

преди 10 години

Голям страх ги тресе герберите от изборния кодекс и от това, че повече няма да могат да си правят манипулациите. Не става само с машинации, трябва и малко честност и морал! Ако не го разберете това, съвсем скоро ще се затриете като партия.

fallback