Шефът на Сметната палата Валери Димитров. Снимка: архив, Булфото
fallback

Председателят на Сметната палата Валери Димитров ще бъде сменен. За целта депутати от БСП и ДПС внесоха проект за промени в Закона за Сметната палата, твърди в. "Труд".

"Връщаме старата структура на палатата и тя отново ще стане колективен орган, а съставът ще бъде сменен, ако законът бъде приет", е обяснил пред вестника Йордан Цонев, председател на Бюджетната комисия, който е сред вносителите на промените.

В момента Сметната палата се ръководи от председател - Валери Димитров, който има двама заместници. По думите на Цонев палатата вече ще се състои от председател и осем членове одитори, които заедно ще разглеждат одитните доклади и ще ги приемат с мнозинство.

Според сега действащия закон председателят се избира за срок 6 години, а заместник-председателите за срок 7 години.

В проекта на Йордан Цонев е записано, че Сметната палата става колегиален орган, като председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години.

В мотивите към проекта се посочва, че въпреки наличието на контролни институции все още се правят нарушения при изразходването на публични средства, в включително при обществените поръчки. Според вносителите корупцията остава основен проблем в държавното и местно управление.

За одитната институция в проекта пише, че „ролята на Сметната палата да подобри управлението на публичните средства и дейности беше съвсем неглижирана в последните години. Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство“.
Според депутатите основна част от причините за неефективното функциониране на тази институция следва да се търсят в Закона за Сметната палата.

Основен недостатък на сега действащия закон е преминаването от колегиален към едноличен одитен орган, изтъкват вносителите. Според тях в този „състав" палатата няма нито едно правомощие в областта на одита и във връзка с нейната основна функция, предвидена в Конституцията - да осъществява контрол по изпълнението на бюджета.
На практика основната одитна дейност се концентрира в едно лице и това е председателят на Сметната палата.
Обективно погледнато, едноличният модел на управление на всяка институция, особено ако е извън изпълнителната власт, създава предпоставки за лесно външно влияние, се посочва в законопроекта.

„Теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние“, допълват вносителите. Според тях функцията на заместник-председателя на Сметната палата в сега действащия закон е напълно безсмислена.

Депутатите твърдят още, че Сметната палата е изоставила основната си функция - анализ на публичния сектор чрез одит на изпълнението и се е ориентирала към инспекционния контрол и финансовия одит, които не са основна задача на одитните институции в другите страни.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

??

преди 10 години

До Анонимена хората там работят за жълти стотинки, не са като в Европейските сметки палати

12

АНОНИМЕН

преди 10 години

Наближава време Данчо ментата ,да попита Бисеров когато падне от висока слива.

11

Анонимен

преди 10 години

До 6. Браво от това по-добре не може да се каже.

fallback