Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Не се увеличава престъпността, а се увеличава регистрацията на престъпленията, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

По думите му в страната се извършва по едно престъпление на минута, а не по едно на всеки три минути, както твърдят от МВР.

Във връзка с акцията на седем екипа на жандармерията, която цели осигуряването на мерки за противодействие на битовата престъпност заради зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени места, Радулов заяви, че става дума за нещо кампанийно и е по-скоро кризисен PR.

Бившият главен секретар на МВР смята, че в момента в селата има полицейско присъствие, но органите на реда не вършат нищо. Подобна акция може да има временно въздействие, но често след това обичайните заподозрени идват и си отмъщават на местните хора, твърди Радулов.

Според него ефективният подход е да се работи по всички престъпления. Той разкри, че само около 18-19% от тях биват разкрити, а се работи по около 20 на сто от всички извършени нарушения.

Системата за регистрация на престъпленията трябва да бъде реална и да започнат да се приемат всички жалби, които гражданите искат да подадат, категоричен е Радулов. Според него почти всички районни управления се борят за висока успеваемост и никой началник не би бил доволен, ако по време на управлението му престъпността се увеличава.

Радулов смята, че планираните съкращения в МВР ще обхванат сегашните между 5000 и 6000 незаети щатни бройки. Той твърди, че те ще бъдат съкратени, така че реално никой от системата няма да излезе от нея.

“Няма власт, която да не е взела хубави на пръв поглед решения”, твърди бившият главен секретар на МВР. Според него, каквото и да се говори днес в пленарната зала, няма да бъдат взети ефективни мерки. По думите му такива мерки биха проличали, ако администрацията бъде съкратена поне с 10 на сто.

Радулов смята, че разговорите и упреците не се променят, независимо кои са управляващи и кой стои в опозиция.

“При този вот няма да видим нищо по-различно от този при предния кабинет. Трябва някой да поеме политическата отговорност”, коментира Радулов. Това, което трябва да се случи в системата на МВР според него, е целево използване на средствата, действителна грижа за хората и реално побеждаване на престъпността.

Промените в Закона за МВР той нарече “демонстрация, че се прави нещо в сектор "Сигурност”.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

ченге от миналото

преди 10 години

Радулов никога не е бил главен секретар на МВР. Както и никога не е бил полицай. Беше секретар в министерството (имаше такава длъжност от 1990 до 1997 год.) но отговаряше по линия "Сигурност". За него обикновенната полицейска работа си остана тайна.

12

Румен221

преди 10 години

Приятели,Картинката малко се поизясни1. Откакто започна разбиването на нарко и контрабандните канали... Да! - Смъртността сред Гангстерите нарасна драстично...2. Откакто Цвък-цвък не прикрива Истината за дребната/*** престъпност... Да! - Апокалиптичните резултати Ужасяват нормалните хора....Ако имаш това в предвид... - Да! Прав си....

11

Румен221

преди 10 години

Радулов , ти си ***...! Съди ме...!!!- Пълна олигофрения е предложението ти:- "Радулов смята, че планираните съкращения в МВР ще обхванат сегашните между 5000 и 6000 незаети щатни бройки..."- Значи народа ни пищи кански от масовия *** бандитизъм, а ПО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ "СТОЯТ" НЕЗАЕТИ ПОЛИЦЕЙСКИ ДЛЪЖНОСТИ...- ВМЕСТО ДА ГИ ЗАКРИВАТЕ НАЗНАЧЕТЕ ГИ ПО 7 ДУШИ В ПРОБЛЕМНИТЕ СЕЛА... И ДА СА ПОДЧИНЕНИ... И НА КМЕТОВЕТЕ...!!!.

fallback