Снимка: Bulgaria On Air

Не се увеличава престъпността, а се увеличава регистрацията на престъпленията, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

По думите му в страната се извършва по едно престъпление на минута, а не по едно на всеки три минути, както твърдят от МВР.

Във връзка с акцията на седем екипа на жандармерията, която цели осигуряването на мерки за противодействие на битовата престъпност заради зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени места, Радулов заяви, че става дума за нещо кампанийно и е по-скоро кризисен PR.

Бившият главен секретар на МВР смята, че в момента в селата има полицейско присъствие, но органите на реда не вършат нищо. Подобна акция може да има временно въздействие, но често след това обичайните заподозрени идват и си отмъщават на местните хора, твърди Радулов.

Според него ефективният подход е да се работи по всички престъпления. Той разкри, че само около 18-19% от тях биват разкрити, а се работи по около 20 на сто от всички извършени нарушения.

Системата за регистрация на престъпленията трябва да бъде реална и да започнат да се приемат всички жалби, които гражданите искат да подадат, категоричен е Радулов. Според него почти всички районни управления се борят за висока успеваемост и никой началник не би бил доволен, ако по време на управлението му престъпността се увеличава.

Радулов смята, че планираните съкращения в МВР ще обхванат сегашните между 5000 и 6000 незаети щатни бройки. Той твърди, че те ще бъдат съкратени, така че реално никой от системата няма да излезе от нея.

“Няма власт, която да не е взела хубави на пръв поглед решения”, твърди бившият главен секретар на МВР. Според него, каквото и да се говори днес в пленарната зала, няма да бъдат взети ефективни мерки. По думите му такива мерки биха проличали, ако администрацията бъде съкратена поне с 10 на сто.

Радулов смята, че разговорите и упреците не се променят, независимо кои са управляващи и кой стои в опозиция.

“При този вот няма да видим нищо по-различно от този при предния кабинет. Трябва някой да поеме политическата отговорност”, коментира Радулов. Това, което трябва да се случи в системата на МВР според него, е целево използване на средствата, действителна грижа за хората и реално побеждаване на престъпността.

Промените в Закона за МВР той нарече “демонстрация, че се прави нещо в сектор "Сигурност”.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase