Кристиан Вигенин Снимка: БТА

Не е сега моментът да се поставя темата за присъединяването ни към Шенген. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин.

Не се очаква тази тема да намери решение в рамките на това председателство. Аз се надявам до края на годината да има решение, каза той.

Вигенин припомни, че предстоят и европейски избори. Не е най-подходящият период да се поставят такива теми, каза министърът.

Вигенин обясни, че се надява възможно най-скоро време да се разработи обща европейска политика за бежанците. Той е обнадежден, защото и Гърция, която председателства сега, и Италия, която предстои да поеме председателството, са засегнати от кризата с бежанците.

Управлението на кризата с бежанците е един от приоритетите на председателството на Гърция. Вярвам, че ако не успеем да стигнем до резултат при гръцкото председателство, то решение ще има при италианското.

Вигенин отново коментира и темата за визитите на депутатите до екзотични дестинации. Той обясни, че обикновено се иска становище на Външно министерство, но невинаги. Подобна практика имало и когато пътуват министри.

Когато се правят срещи в други страни, ние сме информирани. Изисква се информация от всички релевантни министерства. Опитваме се в координация с други институции да подобрим това сътрудничество, каза още министърът.

Вигенин няма да ходи на Олимпиадата в Сочи. Не, там е премиерът, отива и президентът. Външният министър има други задължения, каза дипломат номер 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase