Моника Станишева Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ нападна мнозинството заради съпругата на Сергей Станишев - Моника. Причина за възмущението на опозицията стана връщането на евросредства от Станишева.

Припомняме, че в края на януари тя - като управител на "Актив груп", изпрати писмо до ЕП, с което уведомява институцията, че прекратява изпълнението на проекта „Как разбираме Европейския парламент". Всички инвестирани до момента средства в проекта са собствени на агенцията. Полученият аванс в размер на 29 679.93 евро ще бъде възстановен.

Като причина за оттегляне от проекта в писмото бяха посочени "необосновани и злонамерени обвинения" и желание да се запази репутацията на партньорите.

Поводът за действията на Станишева стана репликата на германския евродепутат и член на комисията за бюджетен контрол Инге Гресле (ХДС) към шефа на ЕП Мартин Шулц (ПЕС) за възможен конфликт на интереси, тъй като безвъзмездни средства от ЕП за популяризиране на евроизборите се отпускат на съпругата на председателя на ПЕС.

"ГЕРБ изразява силното си възмущение от опитите на управляващата тройна коалиция БСП, ДПС и "Атака" да прикрие грандиозния скандал със съпругата на председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев – Моника Станишева", заяви днес от парламентарната трибуна Цвета Караянчева.

Според опозицията в българския парламент се фабрикуват изкуствени скандали, а в Европейския парламент този въпрос вече се поставя. За пореден път името на България е компрометирано в международен план, ядоса се депутатката. По нейни думи е срамно и неадекватно мълчанието на управляващите в България.

ГЕРБ настоява за незабавно и пълно разследване от специална парламентарна анкетна комисия на фактите и обстоятелствата около отпуснатите европейски пари на фирмата на Моника Станишева.

Ако по този скандал останат дори най-малки съмнения за конфликт на интереси или търговия с влияние, Сергей Станишев трябва да понесе пълна отговорност, заяви Караянчева. По нейни думи той трябва да подаде оставка от всички постове, а отговорност ще трябва да понесе и правителството.

На свой ред думата взе Йордан Цонев от ДПС, който пък се възмути от опитите на ГЕРБ да внушат на българското общество, че българският парламент и управляващите се занимават с жълтини. Искам да попитам ГЕРБ кое е измислен скандал?, ядоса се Цонев.

Той припомни, че в комисията, която разследва случая с Мишо Бирата, е свидетелствал бившият зам.-шеф на митниците. По думите на Цонев той е разказал скандални факти като срещи между Михаил Михов – Мишо Бирата в кабинета на тогавашния финансов министър с тогавашния шеф на „Митниците“ Ваньо Танов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase