Снимка: Dnes.bg
fallback

Депутатските заплати най-вероятно ще бъдат замразени, след като днес ГЕРБ внесоха проект за решение възнагражденията на народните представители да не се покачват.

По закон те растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2010 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати на ниво от 2196 лв., а пленарната зала го гласува.

Януари месец това не беше сторено и опозицията възнегодува, че по време на тяхното управление заплатите са били стопирани, а сега ще бъдат индексирани с 350 лева отгоре на народен избраник.

"Като видим как работи този парламент, няма как да не изпитаме срам, като изведнъж ни се увеличи заплатата", аргументира предложението на ГЕРБ Димитър Главчев.

"Лицемерие от страна на управляващите е да хвърлят трохи на българските граждани, като едновременно с това допускат увеличение на депутатските заплати. Отговорност от наша страна е да бъдем солидарни с всички наши съграждани", включи се и Милена Дамянова.

Колегата им Александър Ненков пък обяви, че макар да има известна доза популизъм в замразяването на депутатските заплати - това действие е правилното в настоящата ситуация.

"Да, ще замразим депутатските заплати", коментира минути по-късно зам.-председателят на НС Мая Манолова с уточнението, че това трябва да бъде сторено и за заплатите на министрите.

Тя обаче предупреди, че трябва да се прецени по какъв начин това решение ще се отрази на заплатите в други сектори.

"Лично според мен в тази си част решението на парламента може да бъде преосмислено. Да, за заплатите на депутатите безусловно, но за останалите групи, чиито заплати са вързани заедно с депутатските, може да се помисли", посочи лявото острие.

"Безспорно доходите на българските граждани се повишават – това е факт по време на управление на правителството на Пламен Орешарски", пресметна тя.

От "Атака" биха подкрепили предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати, обяви Деница Гаджева.

"Заплатите на депутатите са достатъчно високи, ние можем да живеем с тях", каза тя и припомни, че националистите са били и за премахване на субсидията за партиите. 

Според нея трябва да се помисли как да се увеличи минималната заплата и минималната пенсия, защото те са важни за бита на обикновения българин.

Засега от ДПС мълчат по въпроса, но в края на януари Йордан Цонев обяви, че не вижда причина доходите на народните избраници да не бъдат актуализирани.

"Ние не работим ли, какво? Депутатските заплати не се увеличават по презумпция, а ако се увеличават доходите на хората. ако средната заплата се увеличава, защо? Може би ви се струва, че мързелуваме? Аз лично работя по 12 часа", заяви тогава той.

В крайна сметка решението за замразяването на депутатските заплати ще е на пленарната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 10 години

То се вижда той се лакуми и кой какъв е - само от ДПС " мълчат" !!

50

Анонимен

преди 10 години

vsichki paraziti koito sa zagrabili blagata na darjavata triabva da badat izbiti edna darjava koito nee na naroda nee darjava .

49

валя

преди 10 години

То от многото учене сме на този хал.Всички много знаят ,много спорят и накрая каква държава само оформиха.Бедна,мизерна, но ако беше обратното,хората да имаха работа до ходи ,да са здрави и образовани никой нямаше копче да каже.Знае ли някой това образование как са го получили?Половинато са калинки ,100% е сигурно.

fallback