Снимка: архив, Булфото
fallback

Новият Изборен кодекс, който се очаква да влезе в пленарна зала следващата седмица, поляризира мненията на управляващите и опозицията.

Според БСП и ДПС с промените ще бъдат гарантирани правата на българския гражданин да избира и да бъде избиран, докато от ГЕРБ предупредиха, че се връщат лоши практики от времето на тройната коалиция.

Красимир Ципов от ГЕРБ настоя, че "всичко е решено" и предрешено след изказванията на лидера на БСП Сергей Станишев, че "ще бъде изорана земята" за победа на евроизборите, и на Мая Манолова, че с този Изборен кодекс ГЕРБ никога повече няма да се върне на власт.

Oще по темата
Левият Филип Попов уточни, че думите на лидера му и на зам.-председателя на НС са правилни, но става въпрос за реализиране на цели с "позволените от закона методи".

Според него Изборният кодекс е прозрачен и в него присъстват всички предложения на неправителствените организации, освен това се спирали порочните практики с разнасяне на чували с бюлетини и казусът с изборните книжа в Костинброд.

"Тази широка прозрачност, в кавички, която се пропагандира, е хвърляне на прах в очите", опонира му Ципов.

На свой ред Мустафа Карадайъ от ДПС обясни, че най-важното за него и за партията му е да се спазват и гарантират гражданските права на всеки българин по Конституция.

"С изкуствени техники – за ръст, за цвят на косата, някой се опитва да ограничава конституционните права", каза той, като използва глагола "живели" за уседналостта, наложена от ГЕРБ в предишния Изборен кодекс.

"Уседналостта като срокове, в които българските граждани ще имат правата да гласуват, дали ще е 3 месеца, 6 месеца, година – нормално е да го има, не това е въпросът. Въпросът е дали на българския гражданин му се гарантира конституционното право. Ние не сме против уседналостта, а против ограничаването на конституционните права на българските граждани", аргументира се избраникът от ДПС.

"Ще видим какво ще се случи в пленарна зала и ще видим дали ще се върнат автобусите", отвърна му Ципов.

ГЕРБ продължава да държи гласуването да е само с един знак "Х", допълни той.

Филип Попов обаче поясни нагледно, защо левицата държи в кодекса да залегне и друг символ.

"Дали ще бъде изкривен знакът хикс и ще го зачетат като кръст, зависи от секционните избирателни комисии и представителите на партиите в тях. Формализирането на този знак води до голям брой недействителни бюлетини", настоя той.

По думите му конкретният пример идвал от неговия избирателен район – Видинския, където заради малко закривяване на хикса, отбелязан на №5 (бюлетината на БСП за предсрочния вот – бел. ред.) бюлетините са били обявявани за недействителни.

"Ето я логиката и начина на поглеждане как се правят избори в България. Не се замисляме как да отчетем волята на гражданите, а как да създаваме недействителни бюлетини", констатира Мустафа Карадайъ.

Красимир Ципов обаче настоя, че гласуването с повече от един знак ще доведе до контролиран вот.

"Ще се върнат голяма част от лошите практики, които бяха отстранени", каза той и пресметна, че има константна стойност на недействителните бюлетини през последните 10-ина година и през 2007-а на местния вот са били много повече от тези през 2011-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Неформална

преди 10 години

Още едно едно изказване от гербер, което звучи като крадеца вика, дръжте крадеца. Какви лоши практики ще се връщат? След като ГЕРБ не са в управлението, значи, че лоши практики няма. И какво мрънкат, че с този изборен кодекс няма да могат да се върнат на власт? Никой не ги иска във властта.

10

Анонимен

преди 10 години

Не искам *** и турци да ми определят съдбата!

9

Анонимен

преди 10 години

Браво на Плевналиев!!!! С един удар и "Империята на злото" ще потъне в забвение!!!!А кои са лицата на империята е видно от паническата им реакция БСП-ДПС-ДС ха, ха, ха !!!!ОСТАВКА и избори за ВНС, нова Конституция, 100 мажоритарно избрани депутати и президентска република

fallback